Jak jsme získali pracovní vízum do Kanady

Kanada umožňuje lidem z České republiky od 18 do 35 let získat roční pracovní vízum v rámci programu Zažijte Kanadu. Díky pracovnímu povolení si mohou účastníci programu vydělat peníze, aby mohli poznat krásy Kanady. Do programu se přihlašuje online a pro ČR je stanovena kvóta 1000 míst.

Elektronické přihlášky fungují formou “kdo dřív přijde, ten dřív mele”. Předešlé roky se kvóta otevírala na začátku roku. S Vojtou jsme se sice začali připravovat už v říjnu, ale letos všechny zájemce Kanada trošku vypekla a program otevřela až na konci dubna. O programu se postupně dozvídalo čím dál více lidí, konkurence rostla a nervy pracovaly. Naštěstí jsme s Vojtou nepodcenili přípravu a 30. dubna jsme se do kvóty dostali s pořadovými čísly 7 (V.) a 21 (K.). Celá kvóta byla vyčerpána během 30 minut. Radostí jsme nevěděli, co dřív.

Radostí jsme nevěděli co dřív, tak jsme se šli proběhnout! Vyplavení adrenalinu bylo skutečně nutné. Škoda jen, že se po pár hodinách ukázalo, že jsem zapomněl jednu důležitou věc…

Následující dny jsme začali připravovat potřebné dokumenty a při té příležitosti jsme zjistili, že je třeba vyřídit ještě výpis z trestního rejstříku z USA (vyřízení trvá až 16 týdnů). Pro získání tohoto dokumentu je nutné poslat do USA správně otisknuté otisky prstů, což v ČR nikdo neumí nebo nechce dělat! Leda něco ukrást, to to pak máte zadarmo.

Rád bych poděkoval všem, co nám s těmi otisky pomohli! Nakonec bylo nejlepší použít speciální daktyloskopické folie. Ještě několik dní poté jsem měl černé všechny prsty!

Tiskáním otisků jsme strávili zhruba dva týdny a pak jsme všechno poslali poštou do USA - děj se vůle Boží. Zatrnulo nám, protože trestní rejstřík je povinný dokument a kvůli dlouhé čekací lhůtě v USA jsme mohli prošvihnout nějaké kanadské termíny.

Potom jsme vyplnili všechny nutné formuláře a naskenovali všechny dokumenty, a pak jsme čekali a četli na Facebooku o všech lidech, kterým přihlášku zamítli z různých podivných důvodů a zase jednou nebylo vůbec jasné, jestli povolení dostaneme nebo ne.

Nakonec nám oběma 14.7. dorazil zvací dopis a bylo vyřízeno. Po Vojtovi ani nevyžadovali ten rejstřík z USA. Na základě zvacího dopisu by nám měli na letišti v Kanadě vydat roční pracovní vízum. Takže všeho všudy to zatím bylo přibližně 9 měsíců stresu kvůli naší cestě do Kanady, a přitom to tím všechno teprve začíná. Sledujte dál náš blog a dozvíte se, co dalšího nás ještě potká!

Kiki