Proč Kanada?

Občas se nás někdo ptá, proč jsme se vůbec rozhodli jet zrovna do Kanady. Možná toho dotyční o Kanadě moc neví, tak jsem sepsal heslovitě několik věcí, které se mně na Kanadě líbí.

  1. Kanada je tak velká, že nikdy nemusíte nikoho potkat dvakrát.
    Je rozlohou druhou největší zemí na světě. Vešla by se do ní celá Evropská Unie se všemi 28 státy a to hned dvakrát. Rozkládá se přes 7 časových pásem.
  2. Kanada je plná překrásné přírody.
    Má cca 31 000 jezer, přičemž jedno z nich je dokonce větší než celá Česká republika. Našli byste tam také 37 národních parků o celkové rozloze stejné jakou má celé Polsko. Nesmím taky zapomenout, že v Kanadě je nejoblíbenějším sportem lední hokej! Žádnej blbej americkej fotbal, hehe.
  3. V Kanadě nejsou v módě úplatky.
    Je to 10. země v žebříčku nejméně zkorumpovaných zemí. Ve srovnání je Česká republika na 53. místě. Policie má mezi obyvateli respekt a snaží se jim pomáhat.
  4. V Kanadě se dobře dýchá.
    Kanada má 28. nejčistší vzduch na světě (samozřejmě měřeno ve městech). Česká republika je až na 115. místě. Největším městem je Toronto s pěti miliony obyvatel.
  5. Kanada má skvělý vzdělávací systém.
    Ve světovém žebříčku se umístila na 6. místě kvality vzdělávání hned v závěsu za zeměmi Severní Evropy. Školné je v Kanadě poměrně nízké (pro Kanaďany).
  6. V Kanadě není všude krutá zima.
    No vzhledem k současnému počasí tady bychom asi tu krutou zimu nějakou dobu překousli. K. Například na ostrově Vancouver, který je omýván teplým pacifickým proudem, v létě dosahuje teplota příjemných 28°C a v zimě neklesá pod nulu.
  7. V Kanadě se nemusíte bát onemocnět.
    Narozdíl od Spojených států jsou v Kanadě léčebné výlohy hrazeny státem podobně jako v ČR.


Kanadu si s námi ještě projdete v našem malém seriálu o kanadských provinciích, kterým si zkrátíme čekání na odjezd. Můžete si také zatím přečíst novou sekci o nás.

Vojta