Kanadské provincie a teritoria - Nunavut

Kanada se dělí na deset provincií a tři teritoria. Provincie mají narozdíl od teritorií více pravomocí (např. zastoupení v parlamentu) a jsou daleko menší. Se všemi správními celky Kanady vás postupně seznámíme v tomto seriálu o kanadských provinciích.

Začneme tou nejodlehlejší - teritoriem Nunavut. Slovo Nunavut v jazyce tamních obyvatel znamená Naše zem. Obyvatelům tohoto území se v češtině běžně říká Eskymáci. V Kanadě se však takové označení považuje za nadávku a bylo nahrazeno slovem Inuit. Mimochodem české slovo nanuk pochází z inuitského pojmenování pro boha medvědů - Nanook. No, nanuky tam asi moc nejedí :)

Jedná se o nejsevernější, největší (přes dva miliony kilometrů čtverečních) a zároveň nejméně obydlenou (jen okolo 30 000 obyvatel) část Kanady. Hlavním a nejvíce obydleným městem je Iqaluit, kde žije bezmála 7 000 lidí. 70% obyvatel mluví inuktitutštinou, 27% anglicky a méně než 2% francouzsky. Zajímavostí je, že do žádného města v Nunavutu nevede silnice, která by jej propojovala se zbytkem Kanady. Nunavut je tak odkázán výhradně na vlastní produkci a letecké zásobování.

Na Nunavutu panuje polární klima, v zimě kolem -30°C, v létě do 10°C. Ekonomika Nunavutu je založena na těžbě (železná ruda, zlato, měď, diamanty, uran), průzkumu minerálních olejů, lovu, rybolovu a turismu. Brrrr! S tím turismem to asi nebude tak horký!

P.S. Nově funguje na našem blogu galerie. Stačí kliknout na libovolný obrázek a můžete si prohlédnout všechny obrázky související s článkem, který právě čtete.

Kiki