Kanadské provincie a teritoria - Yukon

Druhé nejméně obydlené teritorium Yukon se jmenuje podle zlatonosné řeky Yukon, která pramení v Bristké Kolumbii, protéká teritoriem Yukon a dále pokračuje do Aljašky kde ústí do Beringova moře. Toto teritorium je zajímavé hlavně pro milovníky knih od spisovatele Jacka Londona.

V roce 1896 Američan George Carmack objevil při rybolovu vydatná naleziště zlata v potoce Rabbit Creek, který byl posléze přejmenován na Bonanza Creek. Následně zaregistroval tzv. claim, který mu přisuzoval vlastnictví veškerého zlata vytěženého na daném úseku. Tato událost spustila největší honbu za zlatem v historii, které se říká Zlatá horečka. Zlatá horečka postihla i strýčka Skrblíka, který u Dawson City našel svůj první zlatý nuget!

Nejdůležitějšími těžebními toky se stal právě potok Bonanza Creek, řeka Klondike a také řeka Yukon, na které rychle vzniklo zlatokopecké město Dawson City. Naleziště zlata však byla v extrémně odlehlých místech a obzvláště v zimě se do nich nedalo lehce dostat. Jedna z cest vedla úzkým horským průsmykem jménem Chilkoot. Každý zlatokop musel tuto cestu Nezapomeňte si prohlédnout i další obrázky v galerii u tohoto článku! absolvovat několikrát, aby od pobřeží mohl přinést veškeré potřebné vybavení a jídlo. Tento pochod si vyžádal mnoho lidských obětí, ale Zlatou horečku to rozhodně neuhasilo.

Na řece Yukon se zlato těží dodnes, ale většina zlatonosných toků byla změněna k nepoznání. Jak zlato ubývalo, přestávalo se vyplatit klasické rýžování a proto byly používány drastičtější metody, například vybagrování celého koryta a překládání toků na jiná místa. Většina obyvatel je v dnešní době soustředěna v hlavním městě teritoria Whitehorse a také v historickém městě Dawson.

Vojta