Jak jsem dostal práci

Za posledních pár dní se toho událo poměrně hodně a celý náš odjezd se tak nějak akceleroval. Kromě toho, že jsme dostali víza o měsíc dřív než jsme čekali, jsem teď navíc dostal a přijal nabídku práce v Kanadě. V době kdy tohle píšu už máme dokonce i letenky a předcestovní horečka pomalu začíná. Vezmeme to ale hezky po pořádku.

Když už si člověk žádá o pracovní víza, asi předpokládá, že bude někde pracovat a ne se jen tak poflakovat a utrácet úspory. I my jsme samozřejmě počítali s tím, že si nějakou práci najdeme. Jako nejlepší možnost se nám jevilo najít si práci v našich oborech - já něco v IT nebo v automatizaci a Kiki něco ve strojní kvalitě.

Úplně ideální by bylo však najít práci dopředu, takže už skoro od ledna jsme začli prozkoumávat pracovní nabídky a od června naplno rozesílat CVčka (životopisy) na všechny možné otevřené pozice. Mně se ozvaly na dvacet poslaných nabídek asi jen čtyři firmy, z čehož dvě okamžitě vycouvali, když zjistili, že nejsem Kanaďan. Dvě ale zbyly a s jednou firmou z Montréalu jsem se dostal až k pohovoru.

První pohovor proběhl v polovině června přes Skype a měl následovat další (techničtejší) pohovor za několik týdnů. Po pravdě jsem na to ale moc nespoléhal a poohlížel se dál jinde. V červenci se však ozvali a zadali mi na doma projekt, který měl sloužit k rychlejšímu odhadnutí mých schopností. Tady jsem trošku chopil příležitost za pačesy, protože když už jsem na to měl čas (5 dní) a domácí prostředí, rozhodl jsem se do toho dát všechno. Projekt tedy dopadl poměrně dobře, přestože musel být v pro mě nezvyklém programovacím jazyku a úplně novém frameworku, který jsem se musel během několika dní naučit.

Při technickém pohovoru jsem odprezentoval dokončený projekt za hrobového ticha. Skoro mi přišlo, že jsem dělal interview sám se sebou, protože ze strany zástupců firmy se ozývalo jen občasné zaskřípění tužky po papíře nebo odkašlání a celé to trvalo skoro hodinu. Pohovor skončil s tím, že se ozvou a tím to haslo.

Po několika týdnech se však k našemu obrovskému nadšení ozvali, že mě vybrali a nabízí Mně se sem ty články vůbec nevejdou!
Co s tím uděláme?
mi pozici ve svém týmu. Alespoň se nám tím usnadnil výběr provincie a města. Jedeme do Montréalu v provincii Québec!

Vojta