Těšíme se na Montréal!

Letí to jako voda a už za pár dní odlétáme do Kanady. V posledních dnech se toho musí vyřídit opravdu hodně: ukončení všech pracovních závazků, přerušení živnosti, odhlašování zdravotních pojištění, rušení mobilních tarifů, vyřizování dokumentů, loučení s rodinou a přáteli. Na články tedy není zrovna moc času. Rád bych vám ale tímto článkem alespoň přiblížil naši destinaci.

Montréal leží na soutoku řeky sv. Vavřince a řeky Ottawy. Je to obchodní i kulturní srdce frankofonní provincie Québec, která leží u velkých severoamerických jezer. Soustřeďuje největší francouzsky hovořící populaci mimo Francii. Montréal je obrovský! Je devátým největším městem Severní Ameriky a druhým největším městem v Kanadě. Přímo na ostrově Montréal žije 1,8 mil. lidí a ve zbytku metropolitní oblasti dalších 3,8 mil. obyvatel.

Přestože je v Québecu úředním jazykem pouze francouzština, v Montréalu žije také početná skupina bilingvních či pouze anglicky mluvících obyvatel. Společně tvoří jeden z nejzajímavjších kulturních mixů v Severní Americe, připomínající duchem spíše města evropská. My sice francouzsky neumíme ani slovo, ale Quebecká vláda naštěstí nabízí kurzy francouzštiny zdarma, takže se do toho pokusíme opřít.

Montréal je především známý svojí bohatou kulturou a věhlasnými restauracemi. Každoročně se tam pořádají desítky festivalů. Zmíním například Montreal Jazz Festival, nebo třeba fesitval Nuit blanche (obdoba českých nocí muzeů a kostelů), nebo Fringe Festival pouličního umění. Moc se nám také líbí, že je Montréal městem cyklistiky a je v něm hustá síť cyklistických pruhů a stezek.

Krásná Montrealská léta střídají velmi tuhé zimy - teplota klesá až na -40°C. Možná i proto je v Montréalu největší systém podzemních chodeb na světě (42 km) nazývaný Underground City, který umožňuje lidem žít, jíst a bavit se mimo ty nejkrutější přírodní živly.

Naše první dojmy z Montréalu se dozvíte už za méně než 14 dní!

Vojta