Loučení s domovem

Tak už jen pár hodin a odlétáme. Všechno už je jakž takž sbaleno. Já toho zas tolik s sebou neberu, přijde mi, že na čím delší dobu člověk odjíždí, tím méně věcí potřebuje. Aerolinka navíc dovoluje jen jedno “checked-in” zavazadlo a jedno příruční, takže na blbosti nebylo místo. Přihodili jsme tedy oba nějaké to zimní oblečení, ale nic co by nás ochránilo před -40°C montrealskou zimou stejně nevlastníme, takže budeme muset něco dokoupit až v Kanadě.

Až po 9 hodinách v Montréalu přistaneme, musíme se dopravit hromadnou dopravou nebo taxíkem do čtvrti Verdun, kde nás už čeká naše první ubytování. Mladý manželský pár tam pronájímá jeden pokoj ve svém bytě a za poměrně dobrou cenu u nich budeme bydlet 14 dní. Kromě této místnosti navíc slibují, že nám poradí a pomůžou s čím budeme potřebovat a snad nám ty první dny trochu usnadní. Tohle ubytování jsme našli přes portál Airbnb. Ještě určitě napíšeme, jak to ubytování dopadlo, protože s tímhle serverem sami zkušenosti nemáme.

V prvním týdnu ještě nebudu chodit do práce, ale musíme zařídit spoustu věcí. Sice jsme ani pořádně nevymysleli pořadí, ale vyřídit potřebujeme určitě číslo SIN (obdoba amerického SSN), bankovní účet, MHD kartu OPUS, nějaké rozumné telefonní tarfiy a hlavně najít stálé bydlení na dobrém místě a za dobrou cenu. Všechny tyto náležitosti na sobě navíc navzájem závisí, např. nejde založit bankovní účet bez SIN apod.

Posledních pár dní před odjezdem se snažíme zvyknout si na kanadské časové pásmo (-6:00), ale ještě teda nevím, jestli to byl úplně rozumný nápad. Jet-lag samozřejmě existuje a v Kanadě bychom si ho minimálně tři dny užili, otázkou ale zůstává jestli nám vůbec proti jet-lagu to chození spát ve tři ráno pomůže, nebo jsme tady z toho jenom zbytečně unavení a v Kanadě budem taky. Nejspíš to nemá cenu řešit, pokud nejedete na dovolenou jen na pár dní, kdy se snažíte ušetřit každou hodinu bdělého stavu. No ale uvidíme.

Doufám, že jsme se se všemi patřičně rozloučili a s kým ne, s tím se loučíme takto dodatečně. Přejte nám prosím klidný let a hodně štěstí na imigrační úředníky. Sledujte náš blog, kde se snad zanedlouho objeví první dojmy z kanadského Montréalu!

Vojta