První den v Kanadě

Naše cesta do Kanady proběhla překvapivě hladce. V letadle jsem si připadal spíš jako ve vlaku, tak klidný let to byl. Na Montréalském letišti jsme přistáli s hodinovým předstihem, prošli pasovou i imigrační kontrolou během 30 minut a za chvíli už mířili k východu. Tam jsme po chvíli postávání u automatu na jízdenky (potřebovali jsme celodenní za $10) dostali od kolemjdoucího kanadského páru obě tyto jízdenky zdarma, protože už je nepotřebovali. Vítejte v Kanadě.

Následně nás čekala dramatická jízda autobusem. Byl to normální MHD autobus, kde se stojí a v těch opravdu nejsem zvyklý jezdit 100 km/h po dálnici. V autobuse nebyl hlásič stanic, místo toho na nás název zastávky s nadšením řvala řidička. Zatímco jsem se obával o život, všímal jsem si i jednoho zvláštního jevu, všechno je v Montréalu totiž francouzsky: veškeré nápisy, informace, reklamy, značky, všechno! Navíc všichni mezi sebou taky mluví francouzsky a angličtinu jsme zatím skoro vůbec neslyšeli. Bylo to trošku překvapivé, protože v Montréalu má být údajně velmi početná skupina anglicky mluvících obyvatel.

Po strastiplné cestě autobusem a metrem, po které se mi podlomily Po cestě byli kolemjdoucí docela milí. Pomoc s kufry nám nabídl i dědula, který se sám sotva udržel na nohou. kolečka na kufrech, jsme dorazili na místo našeho ubytování; k Laurinne a Bricovi ve čtvrti Verdun. Mají velký byt ve starém řadovém domku. Uvítání proběhlo v pohodě, oba jsou to Francouzi, co jsou v Kanadě taky na Working Holiday už 11 měsíců.

Protože jsme dorazili dost brzo, jeli jsme se ještě podívat do čtvrti Le Plateu a dát si tam kanadské národní jídlo “poutine” Bylo tam tak narváno, že jsme o to jídlo museli doslova bojovat. Montréal byl celkově neuvěřitelně hektický, každý někam pospíchal, do toho auta a cyklisti úplně všude. v restauraci La Banquise. Jídlo jsme si vzali do nedalekého parku, kde Kiki nesutále obtěžovaly vypasené kanadské veverky. Poutine chutnal tak nějak jak jsem si představoval. Jedná se o hranolky s hnědou omáčkou a kousky rozteklého sýru. Když došla omáčka a sýr, zbyla už jen porce poměrně nedobrých rozmočených hranolek, takže to nakonec bylo trošku zklamání.

Tak tohle jsou zatím první zprávy, další článek přijde až za pár dní. Nezapomeňte mrknout na fotky, které najdete po kliknutí na náhled letadla a potom šipkou doprava!

Vojta