První dojmy z práce

Do práce docházím už něco přes týden a zatím to vypadá poměrně slušně. Jedná se o malinkatou firmu o osmi zaměstnancích (i se mnou), která se zabývá vývojem softwaru pro farmaceutický průmysl. Firma byla založena třemi obchodními partnery, kteří zároveň firmu vlastní a vedou a jsou to tedy moji kolegové. Jako management to nemají zas tak těžké, protože uřídit pět zaměstnanců asi není problém. Přesto se mi moc líbí, že jsou všichni z oboru a všichni mají vystudovanou Computer Science, takže vědí co dělají.

Kancelář je umístěna na jižním okraji downtownu, několik minut pěšky od stanice metra a dorazím sem z našeho nového bytu za cca 35 minut. Nikdo z kolegů nebydlí “ve městě” a většina dojíždí buď autem nebo vlakem okolo hodiny denně, takže jsem na tom vlastně nejlépe.

Do kolektivu mě přijali velice rychle a prostředí mi zatím velmi vyhovuje. Atmosféra je taková volnější, není tu “píchačka” na hodiny, která mě vždycky akorát otravovala (nebo nedejbože ten idiotský systém sledování a zapisování každé minuty činnosti) a pracovní doba se dodržuje přes Honor Code, tedy čestné jednání. Není vůbec žádný problém si v pracovní době občas vyřídit nějakou osobní záležitost, což jsem uvítal, když jsem potřeboval tisknout nějaký papír pro pojištovnu. Výplatu vyplácí - na Kanadu nezvykle - jednou za měsíc okolo třicátého, takže první peníze bohužel uvidíme až na začátku října.

Co se týče náplně mojí práce, tak ta vypadá mírně jinak než jsem očekával. Místo abych pracoval na jedné vrstvě (front-end) vývoje aplikací, musí se ze mě stát tzv. “full-stack” developer, tedy někdo kdo musí rozumět úplně všemu. Je to taková oblíbená strategie firem, které se snaží zůstat personálně co nejmenší. Nevýhodou je, že když mají všichni rozumět všemu, tak zároveň nikdo nerozumí ničemu úplně dokonale. Není tu tudíž žádný člověk, který by uměl za každé okolnosti poradit. Podle toho taky vypadá i jejich kód. Navíc zcela chybí dokumentace, komentáře a jakékoliv konvence nebo styl formátování kódu. A to jsem myslel, že na tom bývalí kolegové byli špatně! Upřímně se toho trochu děsím a nechápu proč si stav kódu lépe nepohlídají, vždyť je v tom celá jejich investice.

Kromě těchto drobných nedostatků jsem velmi spokojen. Snad se v práci tedy nevyskytne nějaký závažný problém, protože takhle by mi to určitě ten rok mohlo vyhovovat!

Vojta