Honba za bytem

Už několik dní po příjezdu do Montréalu jsme začali hledat byt, protože naše první ubytování jsme měli zaplacené jen na čtrnáct dní. Hledali jsme na internetu (kijiji) a po telefonu si domlouvali prohlídky. Párkrát jsme taky zkusili zavolat na číslo, které jsme viděli na ceduli “Á LOUER” u domu, který se nám líbil.

Prohlédli jsme spolu s Vojtou tři byty a už jsme věděli, že se nám moc nechce daleko od metra do nějaké rozsekané díry. Existuje tady takový zajímavý fenomén. Když je byt zralý na rekonstrukci, ÚPLNĚ všechno natřou bílou barvou, včetně celé Podobně se někdy rekonstruují i školy v USA. Jednou jsem viděl jak se odlupovala snad pěticentimetrová vrstva nátěrů. kuchyňské linky, dvířek, pantů, rámů oken a topení, a byt vydávají za nově zrekonstruovaný. Když jsou rozlezlé parkety, natřou je hnědou. Nevypadá to úplně nejlíp a navíc všechny pohyblivé části jsou tou barvou zalepené.

Já sama jsem se vydala na prohlídku dvou bytů na druhém konci města (později jsem zjistila, že se jedná o frankofonní část). V obou případech tam údržbáře dělal stařík, co se sotva držel na nohou. Jeden se trošku snažil mluvit anglicky, ale nic z toho, co jsem chtěla vědět o bytě, jsem se nedozvěděla. V druhém případě mi rovnou řekl, ať mluvím španělsky nebo francouzsky, že jinak neumí. Stála jsem tam a koukala na něj deset minut, dokud nepřišel pan domácí, který se mnou vylezl do třetího patra. Hrdě mi ukazoval polorozpadlý byt s tím, že jestli chci rekonstrukci, tak si tam můžu vymalovat.

Nakonec jsme si vybrali nevybavený sklepní byt ve Verdunu, ze kterého to máme na metro tak půl minuty. Prohlédněte si ho po kliknutí na plánek nahoře. O shánění nábytku napíšu Za tuhle garsonku (“studio”) budeme platit $675/měsíc. Všechny energie jsou v ceně kromě elektřiny (cca $20/měsíc) a internetu. V. další článek, protože to taky stálo za to! Ve fázi hledání bytu jsem si taky naprostou náhodou našla práci - pár firem tady totiž hledá někoho, kdo mluví česky - ideální. Je to sice jenom dočasné, ale lepší než nic.

Kiki