Bilancování

První týdny v Kanadě nás s Kiki stály poměrně hodně finančních prostředků. Je to něco s čím jsme dopředu počítali a nebylo to zas takové překvápko. Naše výdaje jsem zveřejnil a nyní bych je rád vysvětlil. Naše příjmy zveřejňovat nebudeme, a to z důvodů smluvních podmínek v našich zaměstnáních.

Zaznamenávat výdaje rozdělené do příslušných skupin člověku umožní velice snadno zjistit, kam se mu peníze vytrácejí a na jakých frontách by šlo ušetřit. Intuice v těchto případech však většinou selhává. Proto je nejlepší
Najdete, co je nového na pozadí blogu? V.
všechno, co jde, platit kartou (nejlépe kreditní) a mít tak automatický záznam v elektronickém bankovnictví. Ten je pak možno jednou za měsíc přepsat do nějakých excel tabulek.

Naším finančním cílem je, jak již bylo zmíněno, ušetřit minimálně polovinu příjmů. V srpnu a září jsme s Kiki hodně utratili hlavně za jednorázové výdaje, které můžete očekávat po stěhování do nové země. Byly to tedy různé aktivační a registrační poplatky a nákup nezbytného nábytku a vybavení domácnosti. Tato část by měla v dalších měsících odpadnout, takže bychom měli ušetřit okolo $1000.

Další významnou skupinou bylo jídlo. Vysoké výdaje byly způsobeny nakupováním za nevýhodné ceny v menších obchodech v době, kdy jsme pořádně nevěděli, jak to tady chodí a taky za zbytečně časté využívání fast-foodů kvůli přístupu na internet, který jsme doma neměli. Náklady na jídlo bychom se měli pokusit v dalších měsících snížit na maximálně $500.

Zbytek velkých nákladů tvoří pevné paušální složky, se kterými nic nenaděláme. Byt jsme si vybrali jaký máme a nájem se nám příštích 12 měsíců nezmění. Mobilní a internetové zprostředkovatele jsme vybrali z těch nejlevnějších. Bez metra se v zimním období bohužel neobejdeme.

Je v Kanadě tak draho? Ano i ne. Ceny jsou zde sice téměř dvojnásobné, nicméně naše příjmy taky. Po převedení cen na koruny bychom tedy měli výslednou částku ještě podělit násobkem příjmů → částka × (18.5 / 1.9). To nechápu… takže to jenom vynásobím deseti? K. Po tomhle přepočtu jsou ceny daleko veselejší a některé položky jsou i výrazně “levnější” než v ČR.

Vojta