Sníh a Silvestr

Konečně přišlo to, na co jsme čekali - napadl první pořádný sníh. Sněžilo celou noc a den a je z toho přes 30 cm. Podle zkušeností místních se zdá, že to dřív než v dubnu nesleze.

Jsme rádi, že nemáme auto, protože každé ráno je vidět lidi, kteří musí nejdřív vydolovat své vozidlo ze závěje a až pak můžou vyrazit. Přecházet silnici mimo přechody už taky moc nejde, včera jsem kvůli tomu zapadla do 2 m širokého a 1 m vysokého sněhového valu. Nešlo mi se dostat ven a nakonec jsem spadla na chodník, byla to docela sranda.

Poslední den v roce jsme dostali geniální nápad jít se o půlnoci podívat do města na ohňostroj. Sám ohňostroj byl celkem ubohý a navíc tam byl neuvěřitelný počet lidí. Všichni se samozřejmě chtěli pak dostat domů metrem, my jsme zvolili autobus. Ten nepřijel. Šli jsme tedy taky na metro. Na tabuli s odjezdem vlaku se začalo brzy objevovat zpoždění a nám došlo, že na předchozí zastávce nastupuje celý ten dav, který byl na ohňostroji. Nakonec vlak přijel - byla to předposlední souprava - byl totálně narvaný, někteří měli doslova rozmáznutý obličej o sklo ve dveřích. My jsme ale byli odhodlaní a do jedněch dveří jsme se vmáčkli. Mottem bylo nedívat se do očí člověku, do kterého strkáme. Měli jsme štěstí a nakonec jsme se v 1:40 dostali domů.

Včera jsme pročítali zprávy o Silvestru a zjistili jsme, kolik lidí se do metra nevešlo. Nebylo ani možné jet taxíkem, protože všichni byly obsazení. Je tu ještě společnost Uber (funguje jako taxi přes mobilní aplikaci), která kvůli velkému zájmu znásobila ceny 7,5 krát, takže někteří nešťastníci jeli domů třeba za $600, což je třeba cena zpáteční letenky na Kubu.

Kiki