Mont-Tremblant - chvějící se hora

Mont-Tremblant je asi nejslavnější horské středisko v celé provincii Québec. Se svojí nadmořskou výškou 875 m.n.m. se sice nechá skoro zahanbit kdejakým Řípem, i tak je to ale jedna z nejvyšších hor prastarého pohoří Laurentidy. Převýšení nad okolním terénem je navíc poměrně velké, úpatí hory končí u krásného jezera a vhodná geografická poloha zajišťuje dostatek sněhu téměř šest měsíců v roce.

Horské středisko Mont-Tremblant je vzdáleno asi 130 kilometrů od Montréalu, na kanadské poměry tedy “co by kamenem dohodil”. Můj skvělý šéf vymyslel jednodenní výlet na tuto horu, se zajímavým háčkem, nejeli jsme tam totiž vůbec lyžovat! Kromě toho, že je Mont-Tremblant velmi oblíbený, je také zdaleka nejdražší, takže se vlastně k lyžování ani zas tak nehodí. Přilehlé horské městečko je ale zajimavé i jako turistická atrakce a my jsme kromě něj navštívili také místní bazén.

Bazén měl venkovní horkou vířivku, takže jsme si vyzkoušeli jaké to je, se venku koupat při teplotách hluboko pod nulou. Kdo měl zájem, mohl se také běžet vyválet do závěje a pak zpátky skákat do horké vody. Určitě je to zážitek, který si budu dlouho pamatovat.

Samotné městečko vypadalo velmi hezky a velmi uměle, bylo totiž vybudováno jednou developerskou firmou v podstatě na zakázku, stejně jako jsou budována městečka olympijská. Skládalo se celé z apartmánů, restaurací a obchodů. Skrz městečko vedla lanovka zdarma, ve které jsme se samozřejmě povozili a na parkoviště nás odvezli autobusem.

Před návratem jsme se jali ještě navštívit ty nejdražší domy téměř u vrcholu hory, odkud byl nádherný výhled na jezero rozkládající se dole. Zpátky už jsme vyjížděli za tmy, což ale nebyl problém, protože až k Mont-Tremblant vede čtyř-proudá dálnice.

Více vám asi poví fotky, které můžete jako vždy prohlížet po kliknutí na náhled na této stránce a pak šipkou doprava.

Vojta