Vzpomínky na léto

Nově se můžete přihlásit k odběru našich článků pomocí e-mailu!

Tak jsme se zase dostali k tomu něco napsat na blog. Tenhle článek byl rozepsaný asi od srpna, ale dnes jsem ho dopsala, tak může být konečně zveřejněn. S přicházející zimou se na letní kempování moc pěkně vzpomíná:

Konečně jsme si z Čech přestěhovali aspoň část naše kempovacího vybavení, tak jsme hned zvesela vyrazili. Poprvé jsme jeli do kempu ke krásnému městečku Elora, které je jen 2,5 hodiny jízdy od Toronta. Poznali jsme, jak někteří Kanaďané kempují. Jedno kempovací místo bylo tak obrovské, že tam někteří zaparkovali s karavanem a dvěma auty a ještě jim zbylo místo na ohniště a piknikový stolek. My jsme se na takovém plácku s naším stanem pro dvě osoby doslova ztráceli. Kempem teče řeka, která vytváří moc hezký kaňon. Kolem kempu jsou různé vycházkové trasy lesem. Bohužel jsme se trefili do termínu, kdy nám celý víkend pršelo. To nás ale nezastavilo a vypravili jsme se v pláštěnkách alespoň na krátký průzkum města.

Druhá výprava proběhla na oslavu Canada Day (1. července), kdy jsme jeli se čtyřmi známými relaxovat na chatu k jezeru Muskoka (3 hodiny od Toronta). Je to moc krásná oblast se spoustou jezer. Vydařilo se tentokrát i počasí. Na Canada Day jsme byli večer svědky dlouhého ohňostroje. Byl tak dlouhý, že lidi v průběhu začali odcházet, případně, když už to vypadalo, že ohňostroj končí, všichni začali tleskat, jenže v tu chvíli odpálili další rachejtli, lidi se začali smát, a takhle se to opakovalo donekonečna.

Vydali jsme se na krátkou túru na vyhlídku Huckleberry Rock, která je prý hodně oblíbená hlavně na podzim, kdy se odtamtud sledují zbarvené listy stromů v okolních lesích. Podívali jsme se do městečka Port Carling a Bracebridge. Vypadalo to tam jako v nějakých letoviscích, svítilo sluníčko a na jezeru byly plachetnice a motorové čluny.


Těsně před odjezdem jsme se prošli kolem malých vodopádů Willson’s Falls, na kterých byla postavená překvapivě veliká vodní elektrárna. Krajina byla na tomhle výletě moc pěkná, ale hlavně si ceníme nových přátelství, která jsme navázali během večerů u táboráku a hraní společenských deskových her. A také jsme konečně objevili kvalitní špekáčky, které jsou perfektní na opékání na ohni.

Hned týden po Canada Day jsme se vypravili kempovat na Bruce Peninsula, kde je národní park. Jeli jsme tam hlavně proto, že v letošním roce je vstup do kanadských národních parků zdarma, tak jsme chtěli využít příležitosti. Bohužel ale kempování přímo v národním parku je zaplněné až do podzimu, tak jsem vybrala nějaký náhodný kemp v indiánské rezervaci. Když jsme tam po nekonečné cestě z Toronta konečně dorazili, zjistili jsme, že čirou náhodou máme rovnou ze stanu nádherný výhled na skály za zálivem. Počasí se nám vydařilo a my jsme si tak mohli užít dvouhodinové šnorchlování v jezeře Huron. Sledovali jsme potopené lodě, kterých je v jezeře požehnaně, je to tam velká atrakce.

Na Bruce Peninsula jsme se v létě podívali ještě jednou, tentokrát s partou kamarádů. Bylo to moc fajn a zvládli jsme obejít největší turistické atrakce, kterým jsme se při první návštěvě vyhnuli. Bruce Peninsula je nádherné místo, ale cesta z Toronta se zdá nekonečná, protože tam nevede dálnice, rychlostní limit je 80km/h. Navíc se jede po skoro úplně přímé silnici, takže cesta prostě moc neutíká. Příští rok se tam asi vydáme ještě jednou, přijel nám totiž dobrý kamarád, kterému to budeme muset všechno ukázat. Navíc doufám, že tam nebudou takové davy lidí, protože se bude muset platit vstupné do národního parku.

Na podzim jsme byli pozvaní na oslavu narozenin do krásné chaloupky severně od Toronta, do Parry Sound. Ta chalupa byla nějakého Slováka a měl ji tématicky vyzdobenou, kroje, fujary, sekyrky. Vypadalo to moc pěkně, nad krbem měl vyřezávanou římsu se slovenskou krajinou. Byl tam přístup k jezeru a na loďce se dalo jet přes takovou travnatější oblast do jiného jezera. Už začínal podzim, tak byly některé stromy krásně barevné. Prostě nádhera.

Na poslední prodloužený víkend před začátkem školy (první pondělí v září) jsme se vypravili kempovat do USA. Cestou jsme zvládli vyřídit i různé praktické věci, sice jsme si celkem zajeli, ale byl to produktivní víkend. Po cestě tam jsem si udělala jízdní zkoušku na řidičský průkaz, tak jsem už mohla normálně řídit.


Kempovali jsme kousek od Letchworth State Park ve státě New York. Kemp byl totálně zaplněný, protože všichni naposledy vyvezli děti kempovat. My jsme tam byli jako takoví chudáčci se stanem, protože všichni měli obří karavany. Když jsme večer začali zálesácky rozdělávat oheň (bez papíru), tak na nás po nějaké době už soused nemohl koukat a nabídl nám, že si můžeme půjčit jeho plamenomet, abychom to měli rozdělané rychleji. S díky jsme odmítli a naštěstí se nám za chviličku podařilo oheň rozdělat. Když jsme pak vytáhli buřty a začli je opékat na ohni (bez grilu), koukali na nás sousedi ještě divněji.

Podívali jsme se do státního parku, který byl skvěle udržovaný pro turisty. Měli jsme štěstí - akorát jsme stihli prohlídku přehrady Mount Morris Dam. Bylo zrovna dost sucho, tak to vypadalo, že je ta přehrada úplně k ničemu, ale dozvěděli jsme se, že po zimě se neuvěřitelně rozvodní místní řeka, a tahle přehrada zachrání před povodněmi blízké město Rochester. V Letchworth State Park jsou moc pěkné vodopády, tak jsme se kolem nich prošli a pak jsme vyrazili vyřídit další obchůzku. Kempovat do USA jsme jeli hlavně proto, že Vojta potřeboval něco vyřešit na hranicích, ale taky proto, že jsem potřebovali vyměnit boty, které jsme si koupili online z Ameriky, a byly nám oběma velké. Poštovné zpátky do USA bylo moc drahé, tak jsme si udělali pěkný výlet. Moc se nám tam líbilo, protože všechna malá městečka na severu státu New York vypadají jako nějaká města duchů z hororu. Po cestě zpátky jsme si chtěli dát Buffalo Chicken Wings (pálivá kuřecí křídla), protože jsme projížděli městem Buffalo, to se nám bohužel nepovedlo, protože měli ve státní svátek zavřeno. Tak snad se to povede někdy příští rok.

P.S.: Nezapomeňte se přihlásit k odběru článků e-mailem, ať vám žádný neuteče a nemusíte pořád kontrolovat náš blog!

Kiki