Hurá na sever

Mapa cesty z Toronta do Parry Sound

O víkendu jsme se byli už po druhé podívat na “slovenskou” chatu u Parry Sound. Pozvala nás tam skupinka našich českých a slovenských přátel. Původně se mělo jednat o krásný teplý víkend u jezera. Kanada však ale měla jiné záměry a už pár desítek kilometrů na sever od Toronta se začly objevovat první závěje. Ke koupání proto nedošlo, ale přesto jsme si to moc užili.

Docela dost Kanaďanů jezdí na chaty. Není to asi tak obvyklé jako v Česku, kde má chatu snad každý, ale přeci jen je jich tu dost. Často je používají spíš jako letní sídla, kdy tam tráví několik letních měsíců, než aby tam jezdili jen o víkendu. Chaty se od normálních domů moc neliší, protože jsou to také dřevostavby. Možná některé mají pouze krb a ne normální topení. Nejžádanější jsou chaty na břehu jezer a mají také největší cenu. Každý pak má u domu motorovou loď, nebo alespoň kanoi. Za některé pozemky lidé platí skoro jako za dům v Torontu. Naštěstí je ale jezer v jižním Ontariu opravdu hodně, takže si každý místečko najde.

Městečko Parry Sound se jmenuje podle místního geografického útvaru. Možná to nevíte, ale anglické slovo “sound” znamená kromě “zvuk” také jakýsi typ zálivu. V Česku bohužel není moc jezer ani moře, tak nám slovní zásoba v tomhle ohledu mírně zaostává. Jestli vám to pomůže, tak vězte, že “sound” je větší než “bay”, hlubší než “bight” a širší než “fjord”. Parry Sound je záliv v Georgian Bay na Hurónském jezeře a odděluje ho z jedné strany poloostrov s provinčním parkem Killbear a z druhé strany ostrov Parry Island, jež je domovem indiánů kmene Wasauksing.

Ve městě Parry Sound je nejhlubší sladkovodní přístav na světě, kam jsme se byli podívat. Město vzniklo samozřejmě okolo přístavu kvůli převozu zboží přes jezero Hurón. Po první světové válce však začlo ztrácet význam, především proto, že na přilehlém ostrově Parry Island postavili nový přístav Depot Harbour. Vše se vrátilo do starých kolejí, když několik let na to Depot Harbour kompletně shořel na popel.


Dnes je Parry Sound především rekreační město, kam se každé léto (a do přilehlých okrsků) sjíždí až 20 000 chatařů. Při procházce tímhle městem se nám s Kiki moc líbila místní architektura. Něco se nám na těch zdobených pestrobarevných domečcích prostě líbí a to mnohem víc, než ty české zateplené rádoby-chalupy, které se teď staví na okrajích českých měst. Už si brousíme zuby na nějaký takový malý domeček někde daleko od velkoměsta. Na fotkách se můžete podívat, jak vypadají.

Víkend to byl super, ale už se těšíme, až k nám zavítá opravdové teplo. A zase jsme si oba procvičili porozumění slovenštině. Kdo by to byl řekl, že se slovensky nejlépe naučíme v Kanadě?

Vojta