Kanadské provincie a teritoria - Newfoundland a Labrador

Newfoundland a Labrador v rámci Kanady

Newfoundland a Labrador je nevýchodnější provincie Kanady, která se skládá z ostrova Newfoundland a pevninské části - poloostrova Labrador. Rozloha je asi 400 000 km2 a žije zde zhruba půl milionu obyvatel, z toho 90% bydlí na ostrově Labrador. Jako všude v Kanadě se taky tam lidi tlačí co nejvíce na jih, a tak skoro polovina obyvatel bydlí na poloostrově Avalon (je to poloostrov z ostrova Newfoundland), kde se nachází i hlavní město St. John’s. Newfoundland a Labrador je nejvíce jazykově sjednocená provincie Kanady, anglicky (newfoundlandskou angličtinou, což je skoro totéž jako irská angličtina) zde mluví celých 97%. V létě jsou teploty kolem 20°C, v zimě kolem -10°C.

Newfoundland bylo jedno z nejraněji osídlených míst v Kanadě, kolem roku 1000 se tam usadili Seveřané. Později ostrov sezónně obývali Francouzi, Španělé a Portugalové, protože zjistili, že v tamních vodách je velké množství tresek. Přijeli z Evropy, nalovili ryb, kolik mohli, na pevnině je v osadách nasolili a usušili, a pak je odvezli zpět do Evropy. Hlavní město provincie, St. John’s vzniklo právě jako jedna z těchto rybářských osad. Rybářství bylo páteří ekonomiky dlouho, až do roku 1992, kdy došly ryby a ekonomika zkolabovala. Díky velké poptávce po energii a surovinách se pak ale zase vzpamatovala a v současné době se na Newfoundlandu a Labradoru těží přes polovinu veškeré kanadské železné rudy, také se tam těží dost ropy z ropných vrtů v moři.

Město St. John’s je hlavní město, ale zároveň je to nejstarší a také nejvýchodněji položené město v severní Americe. Pokud se vypravíte na cestu skrz Kanadu po Trans-Canada Highway, na jednom konci skončíte právě v tomhle městě.


Říká se, že v této provincii jsou nejpřátelštější lidi snad v celé Kanadě. Možná to je tím, že je tam velká koncentrace hospod a pivo prodávají v sámoškách, což ve zbytku Kanady teprve začíná být dovoleno.

Obě části provincie, jak Newfoundland, tak Labrador mají po sobě pojmenovaná plemena psů (Novofundlandský pes a Labrador). Zato tam vůbec nemají cvrčky, hady, tchoře, psouny a jeleny. Taky se tam vyskytuje 95% ohroženého lišejníku, který se jmenuje “boreal felt lichen”, tak snad ho nevyhubí.

Dalším velice zajímavým faktem je, že první transatlantická zpráva byla přijata právě v této provincii. Je to z toho důvodu, že je to Evropě nejbližší část severní Ameriky. Ze stejného důvodu se tam taky nacházelo nevíce vytížené letiště na světě (Gander). Všechny letadla z Evropy se tam musela zastavit a natankovat.

O téhle provincii se zas tak moc nepíše, tak asi nezbývá, než se tam vypravit a zjistit, jak to tam vlastně je. Příroda prý opravdu stojí za to! Podívejte se i na ostatní díly série o kanadských provinciích.

Kiki