Rozhovor s Kubou

Abychom jenom pořád nepsali o našich zážitcích, poprosili jsme našeho kamaráda Kubu, aby stručně napsal, co v Kanadě zažívá on. Kubu známe, protože když jsme odešli z Montréalu, nastoupil na stejnou pozici, na které pracovala Kiki. Takže jsme vlastně hned měli společné kolegy, kteří nás seznámili. S Kubou se vídáme zřídka, poprvé jsme se viděli, když byl na začátku svojí cesty autem z východu na západ Kanady.

Kubo, děkujeme, že jsi pro nás sepsal své kanadské zážitky. Jaké byly tvé začátky v Kanadě? Nejdůležitější je vždycky co nejrychleji najít práci. Šel jsi na to nějak od lesa?
Ahoj Kiki a Vojto! Jsem rád, že můžu mít tu čest přispět svým příběhem na Vašem blogu, a třeba pomoci nebo inspirovat některé další, kteří míři za svým kanadským dobrodružstvím. Poprvé jsem se vydal do Kanady v únoru 2017 na Working holiday víza. Protože mám rád věci pod kontrolou, rozhodl jsem se najít si práci v Kanadě už přímo z Prahy online, a to se mi také povedlo. Byl jsem přijat na pozici tester češtiny ve videohrách a mobilních aplikacích do společnosti Keywords International v Montréalu, provincii Québec - tak jako ty Kiki. Táhlo mě to tedy hlavně za prací, nechtělo se mi totiž jet do západní Kanady, kam jsem původně chtěl, bez představy o práci. Takto jsem přiletěl do Montréalu, ubytoval se v hostelu, a třetí den už nastupoval v práci, což s sebou nese řadu výhod.

Proč Tě vlastně napadlo jet do Kanady, co Tě sem původně táhlo? Už jsi tady nějaký pátek, tak ti položíme i klasickou otázku mezi imigranty. Jak to máš s vízy?
Zpočátku jsem se soustředil na dvě věci: abych si to tady užil, a abych Kanadu v létě procestoval. Obojí se mi, řekl bych, povedlo znamenitě. Při cestě po Albertě a Britské Kolumbii se mi už nechtělo pryč, ale zlákali mě v Montréalu na návrat do práce s dobrým kontraktem a možností zažádat o Young Professional víza. V tu chvílu mi došlo, že mám čas a prostor podat přihlášku o permanent residency víza, což jsem také udělal. V současné chvíli na ně čekám, a pokud je dostanu, budu se moct přestěhovat do západní Kanady, což by mi mohlo umožnit procestovat to tam ještě mnohem víc.


Byl jsi už někdy předtím v Kanadě? Vojta byl studovat v USA a tys to měl nějak podobně?
Ano, už jako teenager jsem odjel na rok studovat na střední do USA ve státě Michigan. Díky pobytu v hostitelské rodině jsem se osamostatnil, naučil anglicky a ukázalo mi to, že se v životě dá zvládnout hodně, když člověk chce. Každému bych to doporučoval. Procestoval jsem řadu míst v USA, ale do Kanady jsem se před získáním WH víz nikdy nepodíval.

Během tvého letního výletu jsi procestoval všechny Kanadské provincie, které sousedí s USA, a tvoje první zastávka byla tady u nás v Torontu. Jak probíhala tvoje cesta a co bys poradil našim čtenářům, kteří by se rozhodli vyrazit na trip po Kanadě?
Jel jsem autem, v němž jsem měl postel, a snažil se nejet nikdy sám. Myšlenka byla jet komfortně a nezávisle, a přitom se vejít do určitého rozpočtu. Koupil jsem v Montréalu kombík s pohonem všech kol Subaru Outback za $1200 a zaregistroval a pojistil v provincii Québec, známé nejnižšími sazbami. Nejdřív jsem ho otestoval s kámošem tripem na východ přes Québec City a Halifax až do Cape Breton, abych se potom přes Montréal a Vaše Toronto vydal na západ. S náhodným stopařem jsem pak přes nekonečné prérijní provincie nakonec legendárním způsobem dojel přes Calgary do Rockies, a tam strávil neskutečné dva měsíce lezením po skalách, tábořením, a surfováním. Lepší trip nejde zažít. Vydalo by to samo na obsáhlý blog. Auto jsem nakonec prodal v Calgary za $650 a zpátky do Montréalu pohodlně letěl. Poradil bych čtenářům mít nějakou finanční rezervu, bez ní je to trochu risk. Dobrý nápad je mít CAA membership, jedná se o společnost poskytující asistenci na cestách. Za $150 ročně máte zdarma odtahovku a různou další pomoc na cestách, což při místních vzdálenostech může být skutečně k nezaplacení. Pokud si postavíte v autě postel s matrací, nejen že ušetříte hafo za noclehy, ale mně to dalo i bezstarostnost výběru místa k přespání a tím možnost spontánnosti. Kombík je pak výborný pro svou nenápadnost, a můžete tak pohodlně spát zdarma i v centrech měst, kde by vás jinak s dodávkou nebo karavanem dávno vyhodili, protože to bývá zakázané značkou zákazu kempování. Nutno dodat, že v národních parcích toto jde obejít jen těžko, smí se přenocovávat pouze ve vyhrazených kempech, kde se poplatku kolem $20 za noc nevyhnete. Proto jsem měl s sebou i stan.


Po létě jsi dostal znovu nabídku práce v Montréalu a rozhodl ses jí využít. Jak na tebe působí Montréal a provincie Québec?
Montréal vypadá ve srovnání s jinými městy Severní Ameriky opravdu evropsky, společně s dalším městem v této provinci, Québec City. Místní jsou poměrně velcí patrioti, a úzkostlivě si chrání svojí québeckou francouzštinu a s ní svou specifickou kulturu. Provincie Québec je obrovská, a já z ní viděl pouze relativně malý kousek. Není příliš vyhlášená pro svou přírodu, naprostou většinu území tvoří placatá bažinatá krajina, to je tedy v létě. V zimě, která trvá minimálně šest měsíců, je krajina celá pokrytá ledem a sněhem, není tedy z mého pohledu příliš využitelná. Montréal i Québec City jsou však pěkná města (tedy hlavně v létě), mají pro mě překvapivě spoustu historických památek, a celou řadu majestátních budov. Montréal je také velmi multikulturní, a anglicky se tam lze domluvit téměř všude, pro pocit domova bych však přeci jen potřeboval schopnost plynule se domuvit francouzsky. Je tu skvělá hokejová kultura, hraju tu lední hokej i l’hockey cosom, což je něco mezi florbalem a hokejbalem. Pro hokejisty je to tu ráj.

Kde se ti zatím v Kanadě líbilo nejvíc?
Líbilo se mi zatím v každém velkém městě Kanady, každé má něco do sebe, ale mimo města je to pro mě nejhezčí. Zatímco Toronto je snad srovnatelné pouze s New York City svou rozlohou a svou kulturní rozmanitostí, kde na mě nejvíce zapůsobila alternativní čtvrť Kensington Market, v hlavním městě Kanady Ottawě se mi líbily budovy vlády a další monumentální stavby v kontrastu s krásným přírodním břehem stejnojmenné řeky. Halifax v Nova Scotia má krásnou přímořskou atmosféru a kuchyni nabízející ke všemu humry a krevety, Québec City zase nabízí hradby a monumenty v kontrastu s nádhernými cyklostezkami v okolí řeky a obřích vodopádů. Zvítězí však západ Kanady. Mile mě překvapila města Saskatoon, Calgary a Vancouver, v každém si dovedu představit žít víc než v Montréalu nebo Torontu, ale ta příroda kolem je jak z pohádky. Proto asi vyhraje Whistler nebo Vancouver Island v Britské Kolumbii, a to kombinací outdoorových aktivit a přátelských lidí.


Jakub v národním parku Banff

Je něco, co bys doporučil lidem, kteří se zrovna chystají do Kanady?
Aby si pečlivě vybrali své místo pobytu, zjistili si o něm dostatek informací, a rozmysleli si, o jakou práci se chtějí ucházet. Díky včasnému zařizování si pak může člověk pobyt v Kanadě užít jak nejvíc to jde.