Kam na jídlo v Torontu

Hned po mojí Kiki mám ze všeho na světe nejradši jídlo. A když člověk nemusí vařit, umývat nádobí a ještě mu to někdo nosí pod nos, to mám úplně nejradši. Proto už společně dva roky pečlivě mapujeme torontskou restaurační scénu. Ochutnáváme, hodnotíme a porovnáváme jedlé i téměř nejedlé výtvory, abyste vy nemuseli! Ať už v Torontu bydlíte nebo se ho chystáte navšítivit, určitě se vám bude hodit pár tipů, kam zajít na kus žvance.

Toronto má neuvěřitelně rozmanitou populaci, jelikož je nejlákavějším cílem drtivé většiny imigrantů. Najdete zde tak směsku všemožných kuchyní z celého světa. Nepřekvapí restaurace vařící tradiční francouzskou, italskou, mexickou, indickou nebo čínskou kuchyni, ale možná se pozastavíte nad etiopskou, laošskou, marockou, nepálskou nebo filipínskou. Najdete tu prostě všechno. Skvělé je, že ne každá restaurace se snaží přizpůsobit kanadským strávníkům, spoustu z nich tak nabízí skutečně autentické zážitky. Na následujících stránkách se dozvíte jaké restaurace stojí za to vyskoušet.

The Tulip (steakhouse)

Steaková restaurace The Tulip

Začneme velmi tradičně klasickým americkým steakem. V téhle restauraci jsme nebyli nikdy zklamaní. Hned po příchodu vám bude jasné, že se nerozhazovaly peníze za zbytečnosti. Interiér už leccos zažil, stůl se trošku kýve a menu budete možná muset odlepit ze stolu. Na čem se ale nešetřilo je kvalita použitého masa. Za velmi příznivou cenu dostanete ten nejlepší kousek kanadského AAA hovězího, které vám ogrilují přesně dle vašeho přání. Zajímavostí je, že steaky v restauraci griluje už desítky let pouze majitel, nikoho jiného ke grilu nepustí! Možná proto, jsou steaky z Tulipu vždycky konzistentně dokonalé. Důkazem budiž Kiki, která není zrovna masová, ale místní steak zhltne raz dva a nemá problém ani s přílohou, což jsou dle vaší volby brambory, salát nebo dokonce špagety!

Pokud preferujete hezčí interiér, intimní atmosféru a nemáte problém si připlatit, můžu taky doporučit některou z poboček The Keg.


Sansotei Ramen CityPlace (ramen)

Než jsem přijel do Kanady byla moji nejoblíbenější asijskou polévkou vietnamská Pho. Vše se ale změnilo, když jsem ochutnal japonský ramen. Tahle polévka se většinou skládá z ručně vyráběných čerstvých vlnitých nudlí, silného vepřového vývaru a opečeného vepřového bůčku. Podává se v celé řadě variant s různými dalšími ozdobami jako je mořská řasa nori, vařené vejce nebo olej z černého česneku.

Naši oblíbenou ramen restaurací je Sansotei, kde je ramen naprosto libový. Moc chutnal i mému tátovi, který ho vyzkoušel, když nás na podzim navštívil. Je odborníkem na “čínské instantní polívky”, jak se v Česku nesprávně říká instantní napodobenině ramenu. Určitě doporučuji vyzkoušet jak má chutnat ten pravý! Pozor jen na to, že zde bývá často plno a navíc nefunguje klimatizace.

Pro luxusnější nášup ramenu trošku namíchaného do japonsko-amerického fusion vyzkoušejte Momofuku, restauraci slavného šéfkuchaře Davida Chang. Naopak si nechte klidně ujít přechválený Ramen Isshin, kde mi moc nechutnalo a čekají se tam příšerné fronty. Řetězec Kinton Ramen neurazí, ale Sansotei je lepší.

PAI (thajská kuchyně)

V této velmi známé torontské restauraci se dveře netrhnou. Podávají zde autentickou thajskou kuchyni. Nejtradičnější pokrm je asi pad thai - smažené rýžové nudle s vejcem a tofu ochucené tamarindem, rybí omáčkou a sušenými krevetami. Na večeři si určitě rezervujte stůl nebo se připravte na dlouhé čekání.

Pokud preferujete levnější a menší thajské restaurace, pak vyzkoušejte Spice Thai Cafe na Queens Quay, kde na vás čeká permanentně rozzářený majitel, který vás při každé návštěvě uvítá, jak kdybyste byl dlouho ztracený příbuzný.


SIP Wine Bar (italská kuchyně)

Italskou kuchyni miluji a toronťané taky, takže se mi těžko vybírala ta nejlepší. Nakonec ale hodnotím čistě podle pizzy, kterou mají prostě nejlepší v SIP Wine. Pečou zde pravou Pizza Neapolitana v kamenné peci a její chuť je prostě dokonalá. Správně osolené těsto je tenké, perfektně křupavé na okraji a vláčné uprostřed a do té rajčatové omáčky nejspíš přidávají omamné látky. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč je tak dobrá!

Pokud se vám nechce až na Eglinton (pro nás dálný sever), vyzkoušejte výbornou alternativu Taverna Mercatto, kde se za pizzu stydět nemusí a mají skvělý charcuterie board a dezerty. Jestli preferujete spíš americko-italskou kuchyni, pak by se vám možná líbilo ve Scaddabush. Dejte si špagety s obří masovou koulí a vyhněte se pizze, která je spíš průměrná.

Burger’s Priest Queen St (burger)

Co na to říct no. Dlouho jsem měl za to, že lepší burger než v plzeňské restauraci Delish neexistuje, než mi to rozmluvili v torontském Burger’s Priest. Je to obyčejný fastfood s poctivými hamburgery. Rozhodně bych to neukazoval vašemu kardiologovi, protože místní pokrmy jsou pořádné prasárny. Však sami posuďte z obrázků. Na doražení doporučuji milkshake, který také nemají v nízkotučné variantě!

Já bych teda radši na zmrzku! Třeba do La Diperie -K. Za burger nemá smysl utrácet velké peníze, naopak často platí, že čím si restaurace hraje na luxusnější, tím podává burgery horší. Je to hlavně o správném poměru tučného a netučného masa v mixu a nepřeplácat to nesmysly. Doporučuji proto burgery ve většině normálních restaurací rovnou přeskočit.

Z amerických fastfoodů mi chutná Five Guys a taky Baconator od Wendy’s. Vyzkoušejte.


Aroma Fine Indian Cuisine (indická kuchyně)

Aroma se hodí, když má člověk pořádný hlad. Za bratru $16 vás tam vpustí, a můžete jíst dokud neprasknete. Je to takzvaný “all-you-can-eat” restaurant, kde vaří velmi dobrou a autentickou “Indii”. Doporučuji se vyhnout kozímu masu, a nepřecpat se rýží a chlebem Naan, protože za ty peníze byste se měli cpát hlavně Butter Chicken a Tandoori!

Gusto 101 (italská kuchyně)

Nemůžu psát seznam torontských restaurací a nezařadit sem alespoň jeden pořádně hipsterský podnik. Mně upřímě přijdou tyhle restaurace podávající kanadsko-italskou “fusion” všechny na jedno brdo, ale tady mě zaujal velmi pěkný interiér s vysokými stropy bývalé továrny a vynikající brunch menu.

Pokud vás tenhle styl baví, omrkněte taky restauraci Figo. V ní jsme se dozvěděli, co to je koktejl Mimosa, který jsme dostali k našemu brunchi zadarmo, poté co jsem si postěžoval na velmi pomalou obsluhu.

Wilbur Mexicana (mexická kuchyně)

Tahle restaurace byla dlouho naší velkou láskou. Ve Wilburu vaří výbornou mexickou kuchyni. Sice není úplně autentická, na tu musíte třeba na Isla Mujeres, ale chutnalo nám zde většinou moc. Obsluhujete se tam na půl sami a k široké nabídce burritos a tacos si můžete brát zdarma pálivé omáčky. Bohužel mi přijde, že s přibývající slávou lehce ubylo snahy v kuchyni. Musíme to ještě párkrát otestovat, než uděláme definitvní závěr.

Kdyby vás náhodou Wilbur zklamal, zkuste La Carnita. Vyhněte se radši Milagros, tam to byla tragédie. No je vidět, že budeme muset zase brzo do Mexika.


Korean Grill House (korejské BBQ)

Kdyby vás už nebavilo, jak vás v žádné restauraci nepustí do kuchyně jim trošku vypomoct, zkuste korejské barbeque. V tradičním stylu budete mít vlastní gril upřostřed stolu, na kterém si můžete opékat objednané suroviny. Maso se podává ve velmi tenkých plátcích a můžete mučit i zeleninu a různé mořské potvory. Nezapomeňte si objednat kimchi - vynikající fermentované čínské zelí. Chuťově mě to celkově nevytrhlo a trošku mě iritují restaurace, kde musím sám vařit, ale za vyzkoušení to určitě stojí. Teď už si ani nevzpomínám, jestli tam taky nabízejí tu korejskou fazolovou zmrzlinu. Eklhaft!

Golden Pheasant (československá kuchyně)

No a až se vám bude hodně stýskat, vydejte se do Mississaugy do nefalšované slovenské restaurace Zlatý Bažant. Už po otevření dveří na vás trošku dýchne “vůně” klasické české restaurace. Ještě donedávna dokonce měli na stolech ty známé zelené Gambrinus ubrusy. Atmosféru dokresluje občas lehce napružená obsluha. Jako doma!

My se zde stavíme skoro vždy, když máme cestu kolem. Kuchař totiž rozhodně ví co dělá. V nabídce jsou klasiky jako vepřo-knedlo, guláš, halušky ale i smažený sýr a gigantický vepřový řízek. Když říkám gigantický, tak myslím opravdu gigantický. Podívejte se na fotky! Pivo vám správně natočí taky v DROM Taberna Jako v jedné z mála místních restaurací tady umí natočit pivo s pěnou. Kofola je ale bohužel z PETky, ne ze sudu.


Spoustu výborných restaurací jsem ještě musel vynechat, aby měl článek nějakou rozumnou délku. Možná se tak jednou dočkáte i pokračování. Teď je ale řada na vás. Máte nějaký super tip na restauraci v Torontu? A jak vám vůbec v Kanadě chutná? Napiště nám.

Vojta