Jak jsme žádali o občanství

Den se se dnem sešel a my jsme splnili požadavek na počet dní strávených v Kanadě, abychom mohli požádat o kanadské občanství. Podle současných pravidel je třeba žít v Kanadě alespoň 1095 dní v posledních pěti letech. Mezi další požadavky patří, že uchazeč musí podat daňové přiznání alespoň ve třech z posledních pěti let, mít trvalý pobyt, složit zkoušku z vědomostí o Kanadě a dokázat znalost angličtiny nebo francouzštiny.

Stejně jako všechny předchozí imigrační přihlásky byla i tahle docela otravná. Postupně jsem začala přihlášku vyplňovat s třítýdenním předstihem, ale moc to nepomohlo. Ta pravidla, podle kterých se to vyplňuje, nejsou úplně jednoznačná, a tak to celý proces zesložiťuje. Když jsme žádali o jakékoliv předchozí vízum, tak jsme vždycky strávili několik týdnů vyhledáváním, jak přesně by přihláška měla být vyplněná. Dokonce jsme jednou kontaktovali i právníky, aby nám poradili. S žádostí o občanství jsme to tak moc neřešili, tak to snad projde i tak.

Do přihlášky je třeba vypsat veškeré aktivity v posledních pěti letech - cestování mimo Kanadu (všechno musí souhlasit s razítky v pasech), zaměstnání, veškeré adresy, na kterých jsme bydleli. Na některé otázky jsme byli připraveni, ale jiné jsme měli trochu problém zodpovědět. Nejzákeřnější je, že na přihlášce je několikrát napsáno, že se nesmí vynechat ani jeden den, ale v políčkách na vyplnění datumů, se má vyplnit pouze měsíc a rok.

Doposud se všechna víza řešila online, tentokrát se ale dokumenty musely poslat poštou. Jakmile zkontrolovali, že je přihláška kompletní, poslali nám z imigračního potvrzení, že začínají pracovat na schválení. Pozvánku jsme poslali symbolicky 17. listopadu, a na Valentýna nám poslali potvrzení o doručení. Teď už se proces našich přihlášek dá sledovat online. Samozřejmě nic není bez komplikací, už jsem zjistila, že mají špatně mojí adresu. Z nějakého důvodu se jim do systému dostala adresa, na které jsme bydleli v Montréalu.

Kdykoliv nám teď může přijít pozvánka na znalostní test o Kanadě. Takže už se začínáme pomalu učit. Průměrný čas vyřízení je rok, tak snad za rok napíšeme článek o zpívání kanadské hymny na vítání nových občanů.

Kiki