Kanadské provincie a teritoria - Britská Kolumbie

Britská Kolumbie je nejzápadnější provincie Kanady

Britská Kolumbie je nejzápadnější provincie Kanady. Žije tam přibližně 5 milionů lidí, z toho zhruba polovina obývá blízké okolí Vancouveru, což je třetí největší město Kanady. Hlavním městem je Victoria, která byla pojmenovaná po královně Victorii, která vládla v době vzniku původních kolonií.

Královna Victoria také zvolila jméno provincie - označení “Britská” sloužilo k označení britské části Districtu Columbia, území, kde se prodávala kožešina v blízkosti řeky Columbia. Část byla britská a z druhé části se stal americký stát Oregon. Slovo “Kolumbie” v názvu provincie je odvozeno od tamní řeky, která zase dostala své jméno podle lodi Columbia Rediviva, jejíž jméno bylo inspirováno Christopherem Columbem.

Klima v rámci provincie se hodně liší. V blízkosti Tichého oceánu je roční průměrná teplota 11°C (nejteplejší v Kanadě) a dost prší. V horách v zimě hodně padá sníh. Na severu provincie jsou kruté zimy, nejchladnější naměřená teplota byla -58°C. Na jihu jsou údolí, kde letní teploty dosahují průměrně 31°C. Je tam sucho, a tak často dochází k lesním požárům.

Britská Kolumbie je s rozlohou 950 000 km2 zhruba dvanáctkrát větší než ČR. Délka pobřeží je více než 25 000 km, což je srovnatelné s délkou pobřeží Norska (včetně všech fjordů). Přesto nebo právě proto, že dvě třetiny provincie jsou zalesněné, se Britská Kolumbie řadí mezi nejkrásnější provincie Kanady. Za návštěvu stojí Vancouver Island, kde se dá dokonce surfovat, hory na východě s řadou národních parků, ale třeba i údolí Okanagan, kde se pěstuje víno a oblasti se přezdívá Kalifornie Kanady.


Označení “kanadské borůvky” asi nevzniklo náhodou. Britská Kolumbie totiž patří mezi největší světové producenty borůvek a brusinek. Další světové prvenství získala provincie za nejdelší hokejku na světě. Je k vidění na Vancouver Island a měří přes 62 metrů.

Fauna v Britské Kolumbii si zaslouží vlastní odstavec. Údajně každý čtvrtý severoamerický medvěd grizzly se nachází právě zde. Černí medvědi jsou také hojní. Jedno z významných zvířat je Spirit Bear (možná by se to dalo přeložit jako “Duch Medvěda”), což je černý medvěd, který má bílou srst. Přes 200 let také lidé oznamují výskyt legendárního Sasquatche. Nedokážu úplně přesně popsat, co Sasquatch je, řekla bych, že se jedná o Yetiho, ale když jsem se o tom snažila najít více informací, našla jsem jen, že “přestože Sasquatch bývá často spojován s Yetim, jedná se o zcela odlišný druh”. Yeti se objevuje v chladných oblastech, zatímco Sasquatch se zjevuje převážně v mírném klimatu.

Vancouver patří mezi jednu z nejoblíbenějších filmových lokací v severní Americe. Mezi filmy natočené v Britské Kolumbii patří Padesát Odstínů Šedi, Super Náhradník, Twilight, Nezvratný Osud a Juno. Pamela Anderson se narodila na Vancouver Island, ale natáčet odjela do teplejších oblastí.

Do Britské Kolumbie jsme se podívali loni v rámci našeho roadtripu. Čtěte blog a dozvíte se, kdy se tam plánujeme podívat příště.

Kiki