Jarní probouzení

Krásně se nám tu otepluje. Zima byla poměrně chabá, na to jak nás všichni strašili. Teď už bude poprvé celý týden nad nulou, sluníčko svítí (což tady ostatně pořád), tak se zase z metra přesouvají bezdomovci na ulici, jako tažní ptáci…

Venkovní aktivity nás tím pádem brzo zaměstnají ještě víc, než jsme teď, takže nejvyšší čas ještě vyplodit jeden článek a podělit se s pár novinkami. Nezapomeňte si prohlédnout fotky, které vás provedou našimi nedávnými zážitky.

V lednu jsem se zúčastnil jazykového testu IELTS, což je společně s TOEFL asi nejznámější a nejvíce uznávaný test z angličtiny, který se využívá především v akademické sféře a také k imigraci. Kromě toho, že by nám jednoho dne mohl pomoci k úspěšně vyřízené žádosti o trvalý pobyt, jsem si také se zvědavostí chtěl ověřit svoje znalosti angličtiny. Tu jsem tady bohužel moc nerozvinul, jelikož těch pár rodilých mluvčí v práci není dost a většina lidí na ulici mají angličtinu stejně jako já jako druhý jazyk, takže výslovnost (se kterou stále trochu zápolím) se mi už nezlepšuje.

Test, certifikovaný organizací British Council, bych rozhodně nedoporučil nikomu, kdo ho nutně nepotřebuje dělat. Nejenže je velmi drahý ($300), ale navíc má platnost jen dva (!!) roky. Po dvou letech ho už cílové instituce nejspíš nepřijmou a budete si muset dělat nový. Vhodné je z toho důvodu přihlášení na test i dobře načasovat. Sám mám navíc trochu pochybnosti o vypovídající hodnotě testu, protože bohužel netestuje jen znalosti jazyka, ale analytické a logické myšlení a třeba i schopnost rychle číst.

Připravoval jsem se na test, který se skládá ze čtyř částí, jen velmi sporadicky. Trénoval jsem trochu čtení a poslechy a před Kiki i mluvení, ale třeba psaní jsem netrénoval vůbec. Moje výsledky s tou přípravou pěkně korelovaly.


Test z mluvení obnášel mluvit na dané téma jednu minutu a poté odpovídat na otázky zkoušejícího. Dostal jsem bohužel zcela dementní téma na téma umění a navíc jsem ještě nedobře pochopil jednu otázku a nejspíš mluvil úplně mimo. S výsledkem (8.0 bodů z 9.0) jsem však velmi spokojený.

Ostatní tři části testu se konali v jeden den a to bez přestávek. Nesměli jsme jít za ty tři hodiny nikam a v případě návštěvy toalety stále běžel čas a muselo to být v doprovodu. Začali jsme nejdříve poslechem, který byl v pohodě. U IELTS vás mohou potkat pouze přízvuky britské a bristkých kolonií (australský, indický, kanadský, novozélandský), přičemž ten britský je pro mě asi nejobtížnější. V tomhle testu jsem obstál dobře a dostal 9.0 bodů z 9.0.

Následoval čast čtení, kde jsme museli hledat informace v textu, řadit odstavce, přiřazovat nadpisy apod. u textů se zvyšující se obtížností. Z přípravy jsem věděl, že je to hodně a musí se číst opravdu rychle. Navíc to není zdaleka jen o tom umět angličtinu ale i o tom umět logicky přemýšlet a analyzovat text. Spíš mi to připomínalo moderní (státní) maturitu z češtiny. Do odpovědí jsem se asi trefoval dobře, protože jsem opět skončil s 9.0 body z 9.0.

Poslední částí bylo psaní, což byla jediná část, kterou jsem netrénoval, protože mi to stejně neměl kdo zkontrolovat. Byl v tom trochu kámen úrazu, protože jsem nedokázal odhadnout čas, který budu potřebovat. Celkově bylo potřeba napsat 400 slov za šedesát minut. Tolik textu najednou jsem snad nenapsal od gymnázia a nejspíš jsem udělal spoustu chyb, protože jsem měl ve výsledku jen 7.0 bodů z 9.0.

Celkové hodnocení, které British Council počítá nějakým magickým vzorečkem bylo 8.5, což odpovídá nejvyššímu evropskému rámcovému hodnocení C2. To pro naše potřeby stačí, ztrácíme jen několik bodů za špatný writing u případné žádosti o federální trvalý pobyt (o který ale žádat s nejvyšší pravděpodobností nebudeme).

Další novinkou, která s předchozím souvisí jen okrajově je, že se nám podařilo prodloužit si pobyt o celý jeden rok! Zúčastnili jsme se totiž podruhé výběrového kola programu Zažijte Kanadu v kategorii Young Professional a po vybrání a vyplnění dokumentů dostali oba dopis “Port of Entry”, tedy právo na obdržení ročního pracovního povolení při vstupu do Kanady.


Stávající povolení máme do konce srpna, takže pak se budeme muset vypravit na hranice a nechat si vydat povolení na další rok. To nejspíš spojíme s návštěvou České Republiky. Máme z toho samozřejmě velkou radost, protože se nám tu moc líbí a nějak nám to tady přes tu zimu moc rychle uteklo!

Co se týče nejbližších plánů tak na konci března nás čeká čtyřdenní výlet do New York City, kam jsem se chtěli vždycky podívat. Určitě se s vámi podělíme o naše zážitky a nějaké fotky, až se vrátíme. S přibývajícím teplem se navíc zase otevře La Ronde, do kterého máme roční permanentky a kde má být letos unikátní horská dráha kombinovaná s virtuální realitou, takže zase zkusíme něco nového. V létě nás pak čeká festival Osheaga 2016, kde by se měli objevit hvězdy jako je třeba Radiohead, Red Hot Chili Peppers, nebo kanadská performerka Grimes, jejíž nedávný montreálský konzert jsme nestihli. Mimo to je letní Montréal plný dalších menších či větších festivalů (např. Montreal Jazz Festival), pouličních radovánek a tak dále a na všechno se moc těšíme!

Vojta