Emigrujte do Kanady!

Než zapomenu všechno, co jsem o imigraci do Kanady za poslední dva roky zjistil, napadlo mě o tom napsat článek. Nebude určitě podrobným návodem, jak se do Kanady dostat, jako spíš inspirací pro ty, které taková myšlenka možná už napadla a nejsou si jistí, jestli mají šanci. Přečtěte si, jak jsme na imigraci šli my.

Pro bezstarostný a legální život v Kanadě je potřeba získat tzv. trvalý pobyt (permanent residency, dále “PR”). To vám umožňuje v Kanadě žít, pracovat a volně se stěhovat mezi provinciemi libovovolně dlouhou dobu. Dalším stupýnkem už je jen občanství, které vám dává stejná práva plus ještě možnost volit ve volbách.

Kanada má do detailu propracovaný imigrační proces, který je už až na pár částí zcela elektronický a poměrně dobře navržený. Existuje několik hlavních imigračních proudů, např. Program slučování rodin, Program investorů a také Ekonomický program jemuž se budu v článku věnovat. Do Kanady tedy vede spoustu cest, jež otevírají dveře různým lidem a jsou více či méně trnité. Navíc se se střídající pravicí a levicí ve vládě programy neustále obměňují, zjednodušují nebo komplikují, takže tenhle článek nemusí být za rok aktuální.

Nyní je shodou okolností ekonomický program jednou z nejjednodušších cest do Kanady pro vzdělané a zkušené pracovníky a v určitých případech vám umožní dostat PR přihlášením přímo z rodné země, aniž byste kdy do Kanady vkročili. Bariéra získání PR je jedna z nejnižších za posledních 20 let a pokud o imigraci přemýšlíte, není radno otálet.


Express Entry

Nejrychlejší a nejsnazší součástí ekonomického imigračního programu je Express Entry. Zrychlený a plně elektronický proces je snahou vybírat si ty nejlepší kandidáty a vyřizovat jejich přihlášky v průměru do šesti měsíců. Naše žádost byla ale vyřízena jen za tři a půl měsíce.

Kandidáti se nejprve musí přihlásit do žebříčku (tzv. “pool”) všech kandidátů z celého světa, který je seřazený podle jejich bodového ohodnocení (Comprehensive Ranking System). V tomto žebříčku mohou být přihlášeni zdarma a neomezenou dobu. Každých čtrnáct dní pak kanadský imigrační úřad (IRRC) pozve určitý počet těch nejlepších kandidátů v žebříčku k podání skutečné přihlášky k trvalému pobytu. Po dodání všech dokumentů a vyplnění oficiální přihlášky je pak žádost elektronicky odeslána imigračnímu úředníkovi.

Je třeba zdůraznit, že v přihlášce musíte dokázat veškeré informace, které jste o sobě původně tvrdili. Není tedy možné např. prohlásit, že máte magisterský titul a po pozvání k přihlášce říct, že jste ztratili diplom. Imigrační úředníci jsou extrémně precizní a drobné chybičky mnohdy znamenají okamžité vyloučení z programu.

Čím více CRS bodů máte, tím vyšší šanci máte na vybrání z žebříčku. V tomto se tento systém zásadně liší třeba od americké loterie o zelenou kartu, kde má každý přihlášený šanci přibližně stejnou. Bodová hranice nejhoršího přijatého kandidáta se ale v každém kole mění, protože závisí na bodové distribuci kandidátů v žebříčku a také na počtu kandidátů, které chce zrovna IRRC k přihlášce pozvat. Na jaře roku 2017 klesla tato bodová hranice na historické minimum 413 bodů . Pokud byste zrovna tehdy byli přihlášení a měli přes 413 bodů, měli byste garantovaný postup k přihlášce o PR.


Comprehensive Ranking System

Bodový systém se snaží kvantifikovat šanci daného kandidáta na integraci do kanadské ekonomiky a predikuje, jestli bude kandidát pro kanadskou ekonomiku výhodou nebo přítěží. Z toho se logicky odvíjí z jakých faktorů se skóre skládá. Zmíním dva pro vás důležité: lidský faktor (věk, vzdělání, jazyky) a přenositelnost pracovních schopností (délka praxe násobená jazykovou znalostí).

Pro některé kombinace faktorů jsem pro vás CRS spočítal. Např. člověk s tříletým bakalářským titulem, třemi lety pracovní zkušenosti, a perfektní angličtinou si přijde na 441 bodů, pokud je mu méně než 29 let. S přibývajícím věkem pak bodů ubývá, jak je vidět v přiloženém grafu. Pokud však má magisterský titul, a klidně o něco horší angličtinu, bude mít ve 29 letech 469 bodů a ještě ve 38 letech 420 bodů, což by loni na jaře stačilo.

Pokud nemáte dost bodů, můžete se pokusit další body nějak získat. Největším bodovým přínosem by bylo mít jeden rok pracovní zkušenosti z Kanady, který může znamenat okolo 30 až 50 bodů. Na to ale potřebujete nejprve pracovní povolení. Pokud je vám méně než 35 let, máte štěstí, protože se můžete zúčastnit programu Working Holiday (případně Young Professional). Další možností je naučit se třeba dobře francouzsky, protože za druhý oficální jazyk také dostanete nějaké body. Na přesné vypočítání bodů využijte tuto oficiální CRS kalulačku. Co nevíte, si můžete tipnout nebo si zkusit různé alternativy. Pamatujte, že je potřeba získat minimálně 420 bodů, ale jistější by bylo mít přes 450.


Finanční prostředky

Jednou z dalších překážek, které považuji za nutné zmínit, je otázka financí. Imigrační proces do Kanady není zrovna levnou záležitostí. Počítejte minimálně s poplatkem za přihlášku a právo trvalého pobytu (dohromady $1040 za každého dospělého v přihlášce a $150 za každé dítě). Dále $300 za ověření vysokoškolského vzdělání. Plus pár set dolarů za úředně ověřené překlady všech možných dokumentů.

Větším problémem může být doložení finanční způsobilosti. Kanada se snaží předejít tomu, aby čerstvě příchozí ekonomičtí imigranti záviseli na sociálním systému, takže musíte doložit, že máte dostatek financí na první cca tři měsíce života. Pro jednotlivce je tato částka $12 475 a prudce stoupá s každým dalším členem rodiny . Tyto peníze musí být vaše a imigrační úředník bude ověřovat, že vám je někdo jen na chvíli nepůjčil.

Hurá do Kanady!

Přestože může možná imigrace do Kanady znít na první pohled komplikovaně, je dle mého názoru nejsnazší ze všech anglicky mluvících zemí (a mimochodem daleko snazší než imigrace do Česka). Nyní je navíc jedinečná příležitost se do toho pustit, protože podmínky na přijetí jsou na historickém minimu. Pokud tedy o imigraci do Kanady uvažujete, je na místě jednat rychle.

Odměnou za to vám bude život ve společnosti, která je na imigraci postavená a imigranty dokáže relativně bez problémů integrovat. Nebude se na vás nikdo koukat přes prsty, protože máte v angličtině silný přízvuk, protože ho pravděpodobně sám bude mít taky. Kanadu proto vnímám jako velmi pragmatickou destinaci pro české emigranty.

Pokud byste se nás rádi k imigraci na něco zeptali, můžete nám napsat zprávu. Pokud jenom nechcete propásnout další článek, přihlaste se k odběru.

Vojta