Mýty a fakta o daňovém přiznání

V Kanadě se musí nejlépe do 30. dubna podat daňové přiznání. Narozdíl od Česka v Kanadě podává přiznání skoro každý. Proces je to v mnoha případech velmi jednoduchý, ale někdy to může být trošku boj. Daňové přiznání se tu dá podat online, poštou nebo telefonicky, ne ve všech případech však lze použít libovolnou metodu.

Každý zaměstnanec by měl do konce února dostat od svého zaměstnavatele tzv. T4 Slip (záznam o vyplacené mzdě). Ten kromě celkového příjmu ukazuje i jaké celkové srážky za vás zaměstnavatel prováděl. Potom už je jen třeba všechny důležité informace vyplnit do nějakého účetního softwaru (např. SimpleTax) a online odeslat na CRA (Canada Revenue Agency - kanadský finanční úřad). Daňové úlevy (tax credits) se dostávají za nejrůznější věci jako třeba používání hromadné dopravy, kupování domu, bydlení v rezervaci, stěhování, podporu partnera a mnoho dalšího. Po podání přiznání je nutné si uchovat veškeré dokumenty po dobu šesti let, protože se dělají náhodné audity, které kontrolují přiznání pět let dozadu.

Jedním z častých mýtů je, že český občan na Working Holiday může podávat daně online. Bohužel tomu tak není. Pokud jste v Kanadě první rok, daňové přiznání musíte podat poštou. V této situaci je asi nejlepší krok si najmout účetního, protože první rok je složitý. Musí se mimo jiné správně propočítat podíl roku, který pracujete v Kanadě, protože samozřejmě máte nárok pouze na poměrnou část daňové úlevy. Je spousta firem, které nabízí pomoc s daněmi, na začátku jara se všude vyrojí reklamy o důležitosti správného daňového přiznání. Ale pozor, vybírejte opatrně. Například v HR Blocku (snad nejznámější daňoví poradci) je personál většinou naprosto nevyškolený a neschopný.

Nevěřte historkám o Češích, co podávali první daně přes NETFILE a nebyl s tím “žádný problém”. Kanadský daňový systém totiž funguje na tzv. “honor system”. Úřad vám bez velkých cavyků vrátí daňový přeplatek přesně ve výši, kterou si spočítate, i když si to spočítáte špatně. Je ale vaše povinnost spočítat si daně správně, protože pokud se na chybu při auditu přijde, budete navíc platit penále a úrok z dlužné částky. Mít v pořádku daně je také jedna z podmínek získání kanadského občanství, pokud je to jedním z vašich cílů.


Dalším z mýtů je, že je skvělé dostávat zpět každý rok velký refund (přeplatek na dani). Naopak, rozdíl mezi odvedenou a skutečnou daní by se měl ideálně blížit nule. Pokud daně dlužíte, znamená to, že jste špatně odváděli zálohy a pokud se tak stane dva roky po sobě, CRA vám může zálohy automaticky navýšit. Pokud naopak dostáváte každý rok obrovský refund (třeba kvůli příspěvku do spořícího účtu RRSP), možná byste měli zvážit si zálohy snížit pomocí formuláře T213. Jinak zbytečně přicházíte o možnost své peníze investovat a vlastně poskytujete Kanadě bezúročnou půjčku.

Federální a provinční kombinované progresivní zdanění pro Ontario

Kanadská daň z příjmu je narozdíl od české tzv. progresivní, to znamená, že čím větší máte příjem, tím máte větší průměrnou daň z příjmu. O marginálních daňových pásmech už jsme psali. K tomuto se také váže jeden takový mýtus a to sice, že se může stát, že když vám zvýší mzdu v práci, a dostanete se do vyššího marginálního pásma, můžete ve výsledku vlastně vydělávat méně. To však nikdy není pravda. Pamatujte, že v dalším marginálním pásmu se daní až ten další vydělaný dolar. To znamená, že tím nejvyšším procentem bude daněna jen ta část nad dolní hranicí nejvyššího marginálního pásma. Proto zvýšení hrubé mzdy vždy vede ke zvýšení čisté mzdy. (Pozor, můžete ale přijít o nějakou formu sociální podpory)


Já a daně

My máme letos s daněmi problém. Jak je mým zvykem, ráda všechno řeším včas, a tak jsme na vyplňování daní sedli hned z kraje března. Všechno vypadalo růžově do chvíle, kdy jsem si už po odeslání daňového přiznání úplnou náhodou všimla, že můj Quebecký zaměstnavatel mi vyplatil zbytek nějaké mzdy na začátku ledna 2017, to znamená, že jsme tu částku měli zahrnout do přiznání. Jenže tenhle zaměstnavatel mi poslal mou T4 Slip pozdě a navíc ji ani neposlal mně, ale rovnou na CRA.

Okamžitě jsme podali opravné daňové přiznání, což také lze online, ať si to dají dohromady ještě než nám vyplatí přeplacenou daň. Na mém opravném daňovém přiznání už začal někdo pracovat, přišel mi e-mail, že jim musím poslat dodatečné dokumenty. Byla tam poznámka o tom, že pokud chci, můžu dokumenty poslat poštou a použít k tomu přiloženou předvyplněnou adresu (přiložené nic nebylo). Ach Québecu, co jsme ti udělali?

V.
Teoreticky by to mělo jít i online, ale po několika dlouhých telefonních hovorech s finančním úřadem se ukázalo, že protože mám nějaké dokumenty z Québecu, musím všechno poslat poštou. Dali mi adresu, a protože všechno ráda dělám hned, hned další den jsem poslala dokumenty expresní poštou za $15.

Ten samý den jsem přišla domů a ve schránce byl dopis z CRA. Ten dopis bylo totéž, co mi přišlo e-mailem. S jedním malým rozdílem. Byla tam přiložená předvyplněná adresa a průvodní dopis, který měl pomoci zásilce dorazit za správným úředníkem. V dopise taky stálo, že dokumenty se musí poslat pouze jednou, žádné duplikáty. Nevěděla jsem, co dělat a po pár telefonátech na CRA, kdy mi každý úředník poradil něco jiného, jsem se rozhodla prostě poslat dokumenty znovu. Poslala jsem je tedy o den později doporučeně (expresně mi to přišlo moc drahé) za $14. Ve finále obě zásilky dorazily na místo ve stejný den.

Poslední dobou mám nějaké smolné období a bohužel, jak všechno děláme s Vojtou na půl, tak si taky vybere velkou část téhle smůly. Snad už se to brzy otočí a budu zase nosit štěstí :)

Kiki