Kanadské provincie a teritoria - New Brunswick

Mapa provincie New Brunswick v rámci Kanady

New Brunswick je jedna ze čtyř Atlantických provincií, která patřila mezi vůbec první prozkoumaná území Kanady. Hlavním městem je Fredericton. Řadí se také mezi jednu ze čtyř provincií, které 1. července 1867 založili Kanadskou konfederaci (New Brunswick, Nova Scotia, Québec, Ontario). Podle ústavy je toto území (73 000 km2) jedinou bilingvní provincií. Dvě třetiny obyvatel se považují za anglofonní, třetina za frankofonní. Jedna třetina z celkového počtu obyvatel (750 000) je bilingvní.

Proč by vás měl New Brunswick vůbec zajímat? Je to divočina. Provincie je z 83% zalesněná. Můžete tam vidět druhý největší vodní vír na světě (Old Sow) - je způsoben přílivem. Přílivy v zálivu Fundy patří mezi vůbec největší na světě, kvůli nim řeka Saint John „teče“ dvakrát denně proti proudu. Při odlivu se pak můžete procházet po mořské dně. Od května do října se jezdí sledovat velryby. Je to skvělé místo na zimní radovánky, protože běžně napadne 200-400 cm za zimu. Na zimní vyžití jsou tam připraveni, mají 900 km běžeckých stop a 6000 km stezek pro sněžný skůtr. V létě se na pobřeží můžete vykoupat v nejteplejší slané vodě v Kanadě. Průměrná teplota je údajně 29°C (jestlipak do toho průměru počítají i teplotu vody v zimě?).

Ve městě Moncton je Magnetic Hill (magnetická hora), kde když zařadíte auto na neutrál, tak vám samo vyjede do kopce. Kromě přírodních krás se tam také nachází nejdelší krytý most na světě: Hartland Bridge, který měří 391 m. Místní kulinářskou specialitou je čerstvě ulovený humr.

Z New Brunswicku mimochodem pocházel Vojtův první kanadský nadřízený, který se tam původně dostal z Vietnamu při vietnamské imigrační vlně v 70. letech. Pokud vás zajímají další kanadské provincie a teritoria, koukněte na ostatní články ze série Kanadské provincie a teritoria v sekci o Kanadě.

Kiki