Kanadské provincie a teritoria - Nova Scotia

Mapa provincie Nova Scotia v rámci Kanady

Nova Scotia (Nové Skotsko) patří mezi Atlantické provincie. Je to druhá nejmenší (55 000 km2) a s 940 000 obyvateli zároveň druhá nejhustěji obydlená kanadská provincie hned po Ostrovu Prince Edwarda. Hlavním městem je Halifax, kde je průměrný věk obyvatel 39 let - mají tam totiž šest univerzit.

Podnebí je údajně podobné podnebí u Baltského moře, přestože je Nova Scotia na úrovni jižní Francie. V létě jsou poměrně běžné tropické bouře s velkým množstvím srážek.

V roce 1917 došlo v Halifaxu k obrovské explozi, když se francouzská loď naložená trhavinami srazila s prázdnou norskou lodí. Při výbuchu zemřelo 2000 lidí a 9000 bylo zraněno. Výbuch vyvolal vlnu tsunami, která způsobila městu velké škody. Boston jim po této události humanitárně pomohl, a tak mu provincie poskytuje každý rok vánoční stromek.

I když se v provincii jako první usadili Francouzi, hlavní město Halifax je velký přístav založený Brity, odkud je to blíž do Dublinu než do města Victoria v Britské Kolumbii (Kanada). Titanik ztroskotal asi 1000 km východně od Halifaxu, a tak tam o tom mají muzeum. Také se tam o Titaniku natáčel film. Kromě toho se v Halifaxu dá vidět 95 tunový viklan a Citadel Hill, což je vůbec nejnavštěvovanější kanadská národní historická památka. První Ikea v Severní Americe byla otevřená právě v Halifaxu.

Z kteréhokoliv místa v Nova Scotia je to k moři blíž než 60 km. Není tedy divu, že tam mají hodně majáků a nejběžnějším jídlem je clam chowder (polévka s plody moře). Cabot Trail je jednou z nejkrásnějších vyhlídkových tras na světě, nachází se na ostrově Cape Breton a prochází národním parkem Cape Breton Highlands. Stejně jako v New Brunswicku se při odlivu můžete procházet po mořském dně v zálivu Fundy.

Až do roku 1923 se v provincie jezdilo na levé straně. Provincii se přezdívá Mississippi Severu, protože se tam staly některé velmi známé rasistické incidenty vůči černochům. Ve dvacátých letech tam také měli hokejový tým zvaný The Swastikas (stejně jako v Britské Kolumbiii a Albertě).

Kiki