Kanadské provincie a teritoria - Ostrov prince Edwarda

Pozice Ostrovu prince Edwarda v rámci Kanady

Je tady již jistě dlouho očekávaný další díl zapomenutého seriálu o kanadských provinciích a teritoriích. Už jsme psali o Nunavutu, Yukonu a Severozápadních teritoriích. Tentokrát se dozvíte něco o čtvrté nejméně obydlené části Kanady - Prince Edward Island (PEI).

Je to nejmenší provincie jak počtem obyvatel (140 000), tak rozlohou (5 700 km2). Kolik tam asi bydlí Čechů? Znáte někoho? V. 95% obyvatel mluví anglicky (potomci Skotů, Angličanů a Irů), 4% francouzsky. Je to jediná provincie, která nemá žádnou pozemní hranici.

Hlavním městem je Charlottetown, kde se v září 1864 konala konference (Charlottetown Conference), která zahájila debaty o vzniku Kanady (1867). Konference tam ale nikoho nezajímala, protože byl ve městě poprvé po dlouhé době cirkus. Návštěvníci cirkusu zabrali veškeré ubytovací kapacity města, tak museli být účastníci konference ubytovaní alternativně - zůstali na lodi.

Ekonomiku tvoří zemědělství - pěstují třetinu všech kanadských brambor (které mimochodem nejsou moc dobré), dál turismus a rybolov. Hlína a písek jsou tam červené, díky vysokému obsahu železa, na některých plážích to dokonce způsobuje pískání pod nohama (video). Teploty se v létě pohybují kolem 25°C, v zimě kolem -4°C.

Třináct kilometrů dlouhý most Confederation Bridge, který je součástí jedné z nejdelších dálnic na světě - Trans Canada Highway, spojuje New Brunswick a PEI, je to nejdelší most na světě, který vede přes zamrzající vodu. V lednu 2018 je poplatek za přejetí pro osobní automobil 48$. Pro most se dá dokonce vyhledat předpověď počasí.

Údajně se jedná o nejrozvinutější provincii, protože je hustě obydlená a na rozdíl od ostatních provincií nemá rozsáhlé plochy divočiny.


Náklady na život na PEI jsou jedny z nejnižších v Kanadě. Třeba pronájem jednopokojového bytu, který vás v Torontu vyjde na $1800, stojí v hlavním městě PEI jen okolo $700. Platy jsou však jen o 13% nižší, takže pokud tam člověk najde práci, může to být finančně výhodné. Na ostrově je univerzita a dostupná veřejná zdravotní péče. Provincie má zajímavý imigrační program, kde jedním ze zásadních požadavků je sepsání “motivačního dopisu” s důvody, proč se chce uchazeč usadit právě v této provincii. Může být proto vstupní branou pro imigranty, kteří se nemůžou kvalifikovat do žádného federálního programu.

Mimo klasické výhody a nevýhody života na malém ostrově je třeba na podzim počítat se sezonou hurikánů a v zimě s blizzardy - sněhovými bouřemi. Na pobřeží jsou celkem časté záplavy, zatímco k lesním požárům dochází méně než na západě Kanady. Poslední zemětřesení, po kterém vznikla i vlna tsunami, bylo poblíž ostrova v roce 1929.

Určitě se tam budeme chtít s Vojtou někdy podívat. A co vy? Ve které kanadské provincii byste chtěli žít? Napiště nám!

Kiki