Kanadské provincie a teritoria - Saskatchewan

Saskatchewan je uprostřed Kanady

Saskatchewan patří spolu s Manitobou a Albertou mezi kanadské prérijní provincie. Rozloha je 651 900 km2, což je zhruba osmkrát víc než ČR. Deset procent plochy zabírá sladká voda. Většina z 1 200 000 obyvatel žije na jihu provincie, v největším městě - Saskatoonu, nebo v hlavním městě provincie Regině.

Provincie má daleko k velkým vodním plochám, a proto tam panuje kontinentální klima - v zimě je pořádná zima (až -45°C) a v létě hodně horko (až 45°C). Povrch je tam převážně rovinatý, takže tam foukají silné větry, někdy přerostou až v tornáda. Saskatchewan je všeobecně považován za dost nudnou provincii, která má příjmy hlavně ze zemědělství. Pěstuje se tam hlavně řepka a pšenice, navíc je Saskatchewan největším světovým vývozcem hořčičného semínka. Kromě toho stojí za zmínku ještě těžební (hypermangan, uran) a energetický průmysl.

Přestože si ze Saskatchewanu všichni dělají legraci, nedá se mu upřít, že Kanadu reprezentuje statečně. Největší provinční město Saskatoon má nejvíce kaváren Tim Hortons (to je takový kanadský Starbucks) na osobu v celé Kanadě. Navíc na každých 100 000 obyvatel produkují 4.8 hráčů v NHL, to je nejvyšší poměr ze všech provincií.

V Saskatchewanu mají nejvíce silnic ze všech provincií. Kdyby se všechny navázaly, tak dokonce čtyřikrát obkrouží rovník. V Regině mají nejdelší most na světě v poměru k vodní ploše, přes kterou vede - 250 metrů dlouhý most postavili, aby překonali jen pár metrů široký potok. Na severozápadě Saskatchewanu jsou k vidění nejseverněji položené písečné duny na světě.

Popravdě řečeno navštívit Saskatchewan nás zatím ani nenapadlo. Napište nám, jestli jste tam byli a viděli něco, co by stálo za to vidět na vlastní oči!

Kiki