Kanadské provincie a teritoria - Manitoba

Manitoba hraničí s Hudsonským zálivem

Manitoba patří spolu s Albertou a Saskatchewanem mezi prérijní provincie Kanady. Žije tam přibližně 1,3 milionu lidí na rozloze 649 950 km2. Hlavním městem je Winnipeg, který je hlavně známý tím, že odtamtud pochází majitel firmy, ve které pracuji. Winnipeg je zároveň osmým největším městem Kanady. Město nese jméno podle Winnipežského jezera, což v domorodém jazyce znamená “bahnitá voda”. Winnipeg také drží rekord nejvyšší (42°C) i nejnižší (-47°C) naměřené teploty v Kanadě.

V češtině to není úplně zřejmé, ale Medvídek Pú (Winnie-the-pooh) dostal své jméno právě podle Winnipegu. Voják v první světové válce adoptoval medvědí mládě, které pojmenoval podle svého rodného města, a nakonec ho daroval zoo v Londýně, kde ho viděl Christopher Robin, který podle medvěda pojmenoval svého plyšáka. Další fiktivní postavou spojenou s Manitobou je Sněhurka. Její ilustrátor Charles Thorson vyrůstal v Gimli, poblíž Winnipegu. Panuje přesvědčení, že Sněhurčina podoba je inspirovaná tamější servírkou.

Na severu Manitoby je město Churchill s necelým tisícem obyvatel, kterému se přezdívá “hlavní město ledních medvědů”, protože tamtudy na podzim prochází lední medvědi, kteří migrují z vnitrozemí k pobřeží Hudsonského zálivu. Město dokonce žádá své obyvatele, aby nechávali svá auta odemčená, v případě, že se bude soused potřebovat schovat před medvědem. To by mě zajímalo, jestli to halloweenské doporučení podporuje vznik nějakých originálních vtipů o policistech. Na Halloween se děti nemají převlékat za ledního medvěda, aby je policie byla schopná rozeznat od skutečných medvědů. Každpopádně tam pro neposlušné lední medvědy mají dokonce speciální vězení. Kromě medvědů je v Hudsonském zálivu k vidění běluha severní, kterou lidé jezdí pozorovat na kajacích. Město se také řadí mezi tři nejlepších místa pro sledování polární záře. Churchill zní jako zajímavé město k návštěvě, mapy mi ale ukazují, že tam nevede žádná silnice. Dá se tam dostat jedině vlakem, trvá to 1 den a 20 hodin z Winnipegu. To si asi nechám zajít chuť.


Manitoba je známá tím, že je tam hodně komárů, díky tomu je tam dokonce město pojmenované Komarno (z ukrajinštiny). Dozvěděla jsem se o něm loni ve zprávách, kdy skrz Kanadu utíkali dva pronásledovaní kriminálníci, až se dostali do Komarna, kde musela být policejní honička na pár dní přerušena, protože se nedalo prostoupit mračny komárů.

V Manitobě mají nejdelší přírodní bruslařskou trať na světě, které má 8.5km a nejoblíbenějším sportem je curling. Led tam vyhledávají i v létě, obyvatelé drží rekord největších konzumentů ledové tříště z řetězce 7-Eleven, již dvanáct let po sobě. Postavili jim tam díky tomu i sochu.

Měla jsem za to, že Manitoba je minimálně tak nudná jako Saskatchewan, ale jsem příjemně překvapená. Uvidíme, jestli se tam někdy dostaneme.Těžko říct, jestli je lepší návštěva v kruté zimě nebo v horkém létě plném komárů.

Kiki