Léto v Torontu

Koncert na Jazz festivalu v Torontu

Během několika málo týdnů se místní pozdrav změnil ze “Stay warm” (Zůstaň v teple) na “Stay cool” (Zůstaň v chládku), přišlo léto. Teploměr běžně ukazuje kolem 25°C, ale pocitová teplota, na kterou se tu hodně hraje v zimě i v létě, šplhá skoro až ke 40°C.

Loni jsme v létě hodně jezdili kempovat, letos se ale zdražil pronájem aut natolik, že trávíme více času ve městě. I když moc rádi zůstáváme doma, protože tu máme klimatizaci, občas se taky snažíme podniknout něco venku, protože každý správný Toronťan vám řekne, že v létě je Toronto “the place to be”, zkrátka to tu žije.

Na konci června jsme zavítali na Toronto Jazz Festival - během jednoho týdne se na ulicích Toronta vystřídalo neskutečné množství hudebníků. Přišlo nám dost zajímavé vystoupení jedné místní kapely, která propojuje jazz s rapem, během svého vystoupení také hodně improvizovali, což bylo obdivuhodné.

Celé léto probíhá akce zvaná Music in the Garden. Kousek od našeho domu je Music Garden, což je park, ve kterém je chodník ve tvaru houslového klíče. Každý čtvrtek a neděli tam probíhají koncerty, já většinou chodím na ty klasické se smyččovými nástroji, ale hrají i třeba na tradiční čínské nástroje.

V Trillium Parku u jezera hrají každou neděli celé odpoledne jazz studenti hudby z místních škol. V tomtéž parku jsou v sobotu i neděli lekce jógy. Jóga a tai chi se také cvičí každý týden v The Bentway. To je komunitní prostor pod dálnicí, takže tam k józe neustále slyšítě meditativní zvuk projíždějících aut.


Minulý víkend hostilo Toronto závod Indy aut. Na tři dny zatarasí jednu frekventovanou ulici u jezera a vytvoří okruh pro závodění. Od pátku do neděle tu pak závodí nejrůznější auta - Indy formule, Porsche, Super Truck, Nascar, nějaké menší formule a nevím, co všechno. V pátek je vždy vstup pro fanoušky zdarma, takže už podruhé jsem tam šla a celý den sledovala auta. Sledovat závody je fajn, ale bohužel bydlíme dost blízko, takže celý víkend slyšíme túrování motorů. Letos jsme zjistili, že závody jsou dost slyšet i několik kilometrů od okruhu uprostřed města.

V létě, stejně jako v zimě, chodíme rádi ochutnávat nová jídla. Naposledy jsme byli vyzkoušet thajskou restauraci Pai, a do jiné thajské už asi nepůjdeme.

V létě se tu děje i spousta dalších věcí, o kterých ani nevíme, nejčastěji hledáme inspiraci na redditu. Dá se zadarmo chodit do veřejných bazénů, každou chvíli jsou nějaké venkovní festivaly zaměřené například na různé kultury. V září bychom se rádi podívali na polský festival, prý stojí za to a září už se blíží.

Kiki