Kanadské provincie a teritoria - Alberta

Alberta jako jedná ze dvou provincií nesousedí s oceánem

Alberta je po Saskatchewanu a Manitobě poslední v řadě prérijních provincií. Jedná se o čtvrtou nejobydlenější provincii Kanady. Obývá ji zhruba 4 060 000 obyvatel na 660 000 km2. Alberta je jednou ze dvou provicií, které nesousedí s oceánem. Hlavním městem je Edmonton, i když Calgary je větší. Každé z těchto měst má ale více než milion obyvatel. Edmonton byl vybrán jako hlavní město proto, že je přibližně v geografickém středu provincie.

V Edmontonu se koná hodně festivalů, proto si město vysloužilo přezdívku “Canada’s Festival City” (Kanadské město festivalů). Zato Calgary má nejvyšší podíl dobrovolníků na hlavu. Celkově v Albertě lidé hodně dobrovolničí, údajně až 80% populace.

V Calgary se každý rok koná Calgary Stampede s podtitulem “The Greatest Outdoor Show on Earth” (Největší venkovní akce na světě). Jedná se o obrovskou “kovbojskou” akci, můžete během ní vidět rodea, koncerty, výstavy, závody koňských spřežení a další. Calgary hostilo první kanadské zimní olympijské hry v roce 1988. V olympijském parku se stále dají provozovat aktivity od bobování po lyžování. Při našem loňském roadtripu po Bristské Kolumbii jsme kolem olympijského parku projížděli cestou do národního parku Banff, který leží pouze 90 minut západně od města.

Přestože je Alberta prérijní provincie, na západě se zvedají obrovské hory, ve kterých jsou tři z pěti národních parků provincie. Nejvyšší hora Mount Columbia má neuvěřitelných 3747 m nad mořem.

Ekonomika Alberty závisí převážně na ropném průmyslu, dále na zemědělství a technologii. Právě díky ropnému průmyslu patřila Alberta kolem roku 2013 mezi nejsilnější ekonomiky na světě. HDP na osobu byl vyšší než v USA, Norsku nebo Švýcarsku. O 56% převyšoval kanadský průměr.


V roce 2014 začala cena ropy z důvodu přebytku klesat, což způsobilo recesi až do roku 2017. Ropa z Alberty byla v té době nejlevnější na světě (14,10 USD). Během recese bylo zrušeno zhruba 100 000 dobře placených pozic.

Ropa se v Albertě těží z ropných písků na severovýchodě provincie (kolem města Fort McMurray). Kromě ropy tam ale objevili také téměř perfektně zachovalou kostru dinosaura, která je od roku 2017 vystavená v Royal Tyrrell Museum of Palaeontology poblíž Calgary. Za sbírání věrnostních bodíků můžeme získat do tohohle muzea vstupenky, tak se tam možná někdy s Vojtou podíváme.

Kiki