Národní parky

Výhled z národního parku Beausoleil Island

Na Victoria Day (pondělí před 25. května) jsme se vypravili na výlet do národního parku Georgian Bay Islands. Je to nejmenší kanadský národní park, zabírá dohromady 13.5 km² na 63 ostrovech. Navštěvuje se ale pouze největší ostrov - Beausoleil Island. Počasí nám moc nevyšlo, ale jinak to bylo fajn. Hodně nám připomínal naši předchozí návštěvu do národního parku Thousand Islands. Co se mi ale líbilo je, že na ostrově nás přivítal průvodce a stručně nám povyprávěl o ostrově i o ostatních národních parcích. Tak jsem udělala malý průzkum, o který se chci podělit.

V Kanadě je momentálně 47 národních parků a národních rezervací. V samotném Ontariu jich je šest. Vypadá to, že zaostáváme s reportováním o zajímavých výletech, protože nemůžu najít žádné relevantní články! My jsme zatím navštívili tři - Bruce Peninsula a již zmiňované Thousand Islands a Georgian Bay Islands. Doufám, že do konce roku ještě zvládneme dva, Point Pelee (zároveň nejjižnější bod Kanady) a Rouge National Urban Park, který je v Torontu. V létě bychom se rádi podívali i do dalších parků v jiných provinciích, konkrétně v Albertě a Britské Kolumbii.

Moc často už nepřemýšlím o tom, jak velká a rozmanitá tahle země je, ale při zkoumání webových stránek o národních parcích nevycházím z údivu. Tak třeba do národních parků v severních teritoriích se dostanete pouze soukromým letadlem. Hodně parků se jmenuje jazykem původních obyvatel. Návštěvy jsou možné jenom v letních měsících, protože jinak byste umrzli. Je běžné informovat turisty o tom, jak se chovat při setkání s ledním medvědem (některé rady platí i při setkání s naším kocourem). Náhodou jsem našla, že do parku Quttinirpaaq v Nunavutu vás svezou letadlem z města Resolute Bay za pouhých $7500 (130 000 Kč), výlet s průvodcem je za zhruba dvojnásobek. Doporučuji se podívat na mapu, kde se park nachází, možná by nebylo marné se tam někdy podívat.

Kiki